Artikelen

Jaarcongres Wetenschap voor de Sportpraktijk

Ook in 2023 organiseert NLcoach, in samenwerking met Topsport Topics, een uniek congres voor coaches die belangstelling hebben voor en gebruik willen maken van nieuwe wetenschappelijke inzichten. Jaarlijks wordt er veel wetenschappelijk onderzoek verricht, waar trainers en coaches in de sportwereld profijt van kunnen hebben. Dit congres brengt wetenschappelijke en innovatieve onderwerpen naar jouw dagelijkse praktijk als coach. Doe hier je voordeel mee!

TeamNL Expert Kamiel Maase legt verbinding tussen sport en wetenschap

Talent en hard trainen alleen zijn allang niet meer genoeg om de top te halen in de sport. Voor die laatste procenten tussen een goede en een topprestatie zijn kennis een innovaties onmisbaar. Voormalig atleet Kamiel Maase is sinds 2009 prestatiemanager kennis, onderzoek & ontwikkeling bij NOC*NSF. “Ik leg de verbinding tussen sport en wetenschap. Ik heb geen eigen lab, geen windtunnel, maar ik zoek de samenwerking met universiteiten, hogescholen en bedrijven.”

Wat hebben veelzijdig bewegen en goede botgezondheid met elkaar te maken?

65 procent van de mannelijke en 45 procent van de vrouwelijke profrenners heeft een slechte botgezondheid, blijkt uit onderzoek van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN). Oorzaak? Een te eenzijdige fysieke belasting van het lichaam. René Wormhoudt (60) is conditietrainer van het Nederlands Elftal en loopt al decennia voorop met veelzijdige beweegprogramma’s. Hij trekt aan de bel. “Stop meer energie in andere vormen van bewegen.”

In verbinding Coachen: de sleutel in de ontwikkeling van sporters

Wanneer we denken aan de traditionele coach, komt vaak het beeld van de fanatieke coach aan de zijlijn in gedachten, aanmoedigend en strategische aanwijzingen roepend. Hoewel deze aspecten belangrijk zijn, is er een diepgaandere benadering die de aandacht verdient: in verbinding coachen.

Feedback geven op jezelf moet je leren

In het opleiden van zelfredzame sporters maken we onszelf als coach en trainer zo overbodig mogelijk. Helemaal overbodig zullen we nooit worden, zelfs de meest zelfbewuste sporter heeft een klankbord nodig, maar het is toch iets om naar te streven. Want een sporter die zelf goed na kan denken over wat hij doet, waarom hij dat doet en hoe hij dat beter kan doen, leert sneller en wordt sneller beter. Dit feedback op jezelf geven is een skill die sporters ook op andere vlakken van het leven toe kunnen passen. Het is dus zaak om je sporters niet alleen jouw feedback te geven, maar ze vooral ook te stimuleren feedback op zichzelf te geven. Maar hoe doe je dat?

Handboek Topsport

Als internationaal gelauwerd atletiekcoach en voormalig Chef de Mission van het Nederlands olympisch team, weet Charles van Commenée als geen ander wat er nodig is voor topsportsucces. In zijn nieuwste boek ‘Handboek Topsport’ beschrijft hij vanuit de praktijk en die van vele andere topcoaches en topsporters wat topsportcultuur inhoudt en wat de consequenties zijn van een keuze voor topsport.

Handboek Topsport

Als internationaal gelauwerd atletiekcoach en voormalig Chef de Mission van het Nederlands olympisch team, weet Charles van Commenée als geen ander wat er nodig is voor topsportsucces.

Het eerste NLCOACH Ezine is uit!

Bij het vak van trainer-coach komt zoveel meer kijken dan alleen trainingen geven en wedstrijden begeleiden. Een coach is een echte duizendpoot in de sport. Die complexiteit van het vak hebben we gevangen in dit eerste NLCOACH Ezine.

Wat 14 wetenschappelijke bronnen zeggen over presteren onder druk

Wat is moeilijker? Een putt op hole 18, 2 meter met een beetje break van rechts naar links op woensdagavond. Een putt op hole 18, 2 meter met een beetje break van rechts naar links op zondagmiddag om voor het eerst onder de 80 te scoren tijdens de maandbeker finale bij jou op de club.

Jaarcongres Wetenschap voor de Sportpraktijk

Ook dit jaar organiseert NLCoach, in samenwerking met Topsport Topics, een uniek congres voor coaches die belangstelling hebben voor en gebruik willen maken van nieuwe wetenschappelijke inzichten.

Event: TeamNL Leaders in Performance Conferentie XL

Bij TeamNL gaat het erom de beste te willen zijn. Elke dag. Om de beste te worden, moeten we uitblinken, onze grenzen verleggen en het onmogelijke mogelijk maken. Innovaties, nieuwe inzichten en een interdisciplinaire aanpak zijn onontbeerlijk om morgen het verschil te blijven maken in de topsport.

"Paniekvoetbal in het voetbal: kan het ook anders?"

Eind augustus wonnen zowel het Nederlands hockeyelftal dames als het Nederlands herenteam het EK hockey. De coaches van beide teams, Paul van Ass en Jeroen Delmee, hechten enorm veel waarde aan het optimaliseren van teamprocessen, waarin waarden als toewijding, elkaar beter maken, duidelijkheid en eerlijkheid centraal staan. Beide coaches hebben vanaf hun aanstelling (van Ass sinds 2022 en Delmee sinds 2021) veel tijd en energie in het teamproces geïnvesteerd.

Nieuw schooljaar, nieuwe doelen

Het nieuwe schooljaar is weer begonnen, en voor veel sporters het nieuwe sportseizoen dus ook. Een mooi moment om je sporters te helpen te reflecteren op het vorige seizoen, vooruit te kijken naar wat komen gaat en persoonlijke doelen te stellen. Reflecteren, plannen en doelen stellen zijn zelfregulerende vaardigheden die je sporters helpen sneller te leren en dus beter te presteren, en daarnaast stimuleren ze ook het plezier en zelfvertrouwen. Wanneer je leert van een afstandje naar je eigen leerproces te kijken geeft dat een gevoel van controle en eigenaarschap, en dat voelt heel fijn! Dat is belangrijk voor prestaties in de sport, op school, en daarna in het verdere leven. Zelfregulerende skills moet je leren, de sportclub is daarvoor een fantastische plek.

Voetbal blijft leider in blessures, maar risico lijkt af te nemen

Voetbal staat al lange tijd bekend als de sport met het hoogste aantal blessures, vooral omdat het de grootste teamsport is. De nieuwste cijfers van 2022 van VeiligheidNL laten een positieve ommekeer in de blessurecijfers zien. Hoewel het aantal blessures in het algemeen licht is gestegen, blijkt het risico op blessures ten opzichte van vóór de coronatijd te zijn afgenomen.

TeamNL Leaders in Performance Conference XL

Bij TeamNL gaat het erom de beste te willen zijn. Elke dag. Om de beste te worden, moeten we uitblinken, onze grenzen verleggen en het onmogelijke mogelijk maken. Innovaties, nieuwe inzichten en een interdisciplinaire aanpak zijn onontbeerlijk om morgen het verschil te blijven maken in de topsport.

Onderzoek toont aan: minimaal verband tussen prestaties van sporters als junior en senior

Slechts een klein percentage succesvolle junioren slaagt erin om op latere leeftijd op hetzelfde niveau te presteren. Datzelfde geldt ook andersom: weinig sporters die succesvol zijn bij de senioren waren dat ook al in de jeugd. Dit blijkt uit een recente analyse van meer dan 60.000 (inter)nationale sporters en medaillewinnaars, zo berichtte Topsport Topics afgelopen maand op hun website.