Zo herken je dat een sporter uitgeput is

Als sportcoach zie je niets liever dan sporters opbloeien. Sterker, sneller en behendiger: sporters zijn nooit klaar met ontwikkelen. Een behoorlijk takenpakket voor de coach, want hoe kun je iemand blijven motiveren en stimuleren om telkens het uiterste te bereiken? En misschien nog wel belangrijker: hoe zorg je ervoor dat iemand niet uitgeput raakt? In dit artikel vertellen we je hoe je herkent dat iemand fysiek niet 100% is.

Herkenningspunt 1: Mindere prestatie

Een van de dingen die al snel in het oog springt is dat een sporter onder zijn of haar gebruikelijke niveau presteert. Minder snel, sterk of behendig zijn tekens dat er iets aan de hand kan zijn.

Herkenningspunt 2: Veranderingen in houding of bewegingspatronen

Vaak zie je dat iemand die spierpijn heeft andere bewegingen maakt dan normaal. Dit duurt vaak, maar enkele dagen. Zie je vaker een afwijkende houding en andere bewegingspatronen terugkomen? Dan kan er meer spelen dan spierpijn of stijfheid. Wanneer spieren of pezen niet 100% goed werken, gaat het lichaam hiervoor namelijk compenseren.

Het is daarom als sportcoach belangrijk om een soort baseline te hebben van elke sporter. Zie je grote verschillen met deze baseline, dan kan dit een indicatie zijn dat er iets mis is. Het is belangrijk om dit als sportcoach goed in de gaten te houden: veel sporters zijn niet altijd even eerlijk als er lichamelijk iets mis is. Niet altijd even handig, want een mankementje kan uiteindelijk leiden tot ergere blessures.

Het belang van fysio
In een begeleidingsteam is een fysiotherapeut onmisbaar. Niet onlogisch, want zij zijn experts van het bewegingsapparaat. Nu is niet elke fysiotherapeut hetzelfde. Als sportcoach is het daarom van belang om te weten welke fysio je op jouw sportgebied kunt aanraden.

Niet elke sporter heeft recht op vergoeding voor fysiotherapie: hiervoor hebben zij een aanvullende verzekering nodig. Ook voor je zorgverzekering voor aankomend jaar is dit het geval.

Voor jongeren tot 18 jaar gelden iets andere regels: zij kunnen maximaal de eerste 9 behandelingen voor fysiotherapie vergoed krijgen vanuit het basispakket.

Herkenningspunt 3: (Over)vermoeidheid

Een dip in niveau kan ook te maken hebben met vermoeidheid van de sporter. Vermoeidheid gaat vaak gepaard met minder focus en kan een gevolg zijn van overtraining. Maar er kan ook meer spelen dan fysieke uitdagingen. Denk bijvoorbeeld aan slecht slapen door persoonlijke omstandigheden. Ook kan vermoeidheid worden toegeschreven aan mentaal welzijn van de sporter. Belangrijk als sportcoach is dan ook om op de hoogte te zijn van de persoonlijke situatie van de sporters.

Merk je dat er meer speelt, dan is het belangrijk dat je een goede sportpsycholoog kunt aanbevelen. Het is daarom goed om te weten welke zorgprofessionals expertise hebben op het sportgebied van jouw sporters.

Breid je team uit met professionals waarmee je bekend bent, zodat je je sporters met een gerust hart kunt doorverwijzen. Op die manier maak je de beste match tussen je sporters en de zorgprofessional.

Actie ondernemen?

Meteen ingrijpen bij een keertje niet optimaal trainen is niet direct nodig. Toch is het goed om op de hoogte te zijn van wat er speelt, zodat je je sporters optimaal kunt begeleiden naar het uiterste. Merk je dat de sporter voor een langere periode minder presteert? Dan is het belangrijk om hierover te communiceren en samen naar een oplossing te zoeken.