Events

Hieronder tref je een overzicht aan van de events die NLcoach organiseert. Het aanbod wordt regelmatig aangevuld. Per event staat er een korte omschrijving met een link voor inschrijving. Leden van NLcoach ontvangen een korting op de deelnameprijs!

NLcoach Summer School - gedurende de hele zomer (online)

NLcoach organiseerde de afgelopen maanden een aantal boeiende online sessies. Daarop ontvingen we diverse verzoeken van belangstellenden die deze sessies niet hebben kunnen bijwonen. Nu de vakantie in aantocht is en de competities na de zomer weer van start gaan, bieden we je graag de kans je als coach, tijdens de zomerstop, te blijven ontwikkelen. De sessies die zich daarvoor lenen stellen we - tegen een aantrekkelijk tarief - online beschikbaar voor belangstellenden. Je hebt daarbij de keuze uit een aantal thema's (zie hieronder).

Je kunt het geleerde direct in jouw sportpraktijk toepassen. Alle sessies van NLcoach hebben een praktische insteek zodat je met de informatie direct zelf aan de slag kunt.

Voordelen
Het volgen van een sessie via de Summer School van NLcoach heeft voor jou een aantal voordelen. Zo kun je:

. de sessie volgen wanneer het jou uit komt;
. kiezen uit een aantal actuele onderwerpen;
. in kort tijdbestek je kennis actualiseren;
. de presentatie van de betrokken expert(s) nalezen.

Er zijn diverse boeiende, actuele thema's om uit te kiezen!

Cursus Synergie in Sportteams - dinsdag 6 september 2022 te Doorn

Marjolein Torenbeek ziet het in haar werk als sportpsycholoog heel vaak gebeuren: sportteams met op papier heel goede spelers, waarbij ‘het’ er maar niet uitkomt. Teams waarin onbegrip, gedoe en eilandjes aan de orde van de dag zijn. Waarin teamleden zichzelf niet durven te zijn, elkaar niet begrijpen, niet goed communiceren, bang zijn om fouten te maken, weinig inzet tonen of kiezen voor hun persoonlijke belangen. De samenwerking is onder de maat en deze teams weten nauwelijks stappen te maken. Hun prestaties blijven achter, wat vervolgens weer ten koste gaat van de sfeer en de samenwerking. Een vicieuze cirkel, een neerwaartse spiraal.

Terwijl het ook echt anders kan: teams waarin spelers elkaar weten te vinden, waarin de samenwerking en communicatie goed zijn. Teams waar het plezier en de energie vanaf spatten. Teams die naar verwachting presteren – of zelfs beter, doordat het team als geheel beter presteert dan je op basis van individuele kwaliteiten zou mogen verwachten. Dat noemen we synergie. Zo’n goed-functionerend team ontstaat vrijwel nooit vanzelf.

Na het volgen van de Cursus Synergie in Sportteams:

. heb je kennis gemaakt met het sport-specifieke Synergiemodel;
. heb je inzicht in het belang van jouw rol als coach in de dynamiek van het team;
. heb je met behulp van het Synergiemodel inzicht gekregen in de sterke en minder sterke kanten van jouw team;
. heb je geleerd wat je team nu nodig heeft om een volgende stap te maken om (nog meer) een eenheid te vormen;
. weet je hoe je gedurende het nieuwe seizoen, van begin tot eind, een effectieve dynamiek kunt ontwikkelen, zodat je team een écht team wordt.

Webinar Eetproblemen in de sport - woensdag 5 oktober 2022 (online)

Eetproblemen in de sport komen vaker voor dan je denkt. Het is een gevoelig onderwerp waar te weinig over wordt gepraat. In het najaar van 2021 organiseerden we het eerste webinar Eetproblemen in de sport. Er was veel belangstelling en om die reden bieden we het webinar nogmaals aan; nu op woensdag 5 oktober 2022.

In dit webinar gaan Kars Zoon ((W)eet-trainer, judotrainer en zelfstandig sportpsycholoog) en Ayonne van Oort (Sport en prestatiepsycholoog en (W)eet-trainer) dieper in op de achtergrond van eetproblemen. Om wat voor soort eetstoornissen gaat het en hoe kun je ze signaleren?

De deskundige docenten gaan met jou als coach of begeleider in gesprek over de theoretische achtergrond van de diverse soorten eetproblemen in de sport en ervaringen met eetproblemen in jouw omgeving. Je krijgt veel tips over hoe je deze vroegtijdig kunt signaleren. Niet voor niets worden eetproblemen aangeduid als de 'verborgen tegenstander'!

Na afloop van het webinar:

 • weet je meer over de aard, omvang en ernst van verstoord eetgedrag en eventuele gevolgen zoals RED-S;
 • kun je de eerste signalen van een eetprobleem herkennen;
 • heb je handvatten hoe je het gesprek over dit gevoelige onderwerp met je sporter(s) en/of ouders aan kunt gaan;
 • weet je welke vervolgstappen je kunt zetten.

Cursus Stressregulatie & Coaching - woensdag 2 & 9 november 2022 te Doorn

Sport en het ervaren van druk of stress gaan hand in hand. Denk aan serveren met matchpoint tegen of het moeten rijden van je beste race ooit omdat degenen voor jou een topprestatie hebben neergezet.

Waar druk niet per se slecht is en zelfs de presentatie kan verhogen, zien we dat het omslagpunt naar stress er vaak voor zorgt dat een sporter zijn taak niet optimaal kan uitvoeren. Cursusleider Gijs Visser neemt je in twee sessies mee in het verschil tussen druk en stress, hoe stress ontstaat en wat je als coach kunt doen om je sporters te leren stress te herkennen en ermee om te gaan. Deze unieke cursus met veel interactie is een aanrader voor elke coach die met hun sporters werkt en voor coaches in andere vakgebieden die sportminded zijn.

Centraal staat de persoonlijke verdieping en het zelf aan de slag gaan. In de eerste sessie ligt de nadruk op het jezelf beter leren kennen op het gebied van druk en stress. In de tweede sessie leer via het bespreken van praktijksituaties meer over hoe je druk & stress bij je sporters kunt herkennen en hen kunt ondersteunen. Waar het in de sport maar al te vaak draait om winnen, gaat het in deze cursus ook om het leren omgaan met (de verwachting van) verlies.

Online Workshop Leren Visualiseren - maandag 7 & 21 november 2022 (online)

Visualisatie als instrument om sportprestaties nog verder te verbeteren wint terrein. Bovendien visualiseren veel sporters al zonder zich daar bewust van te zijn. Een echt effect is er pas als het regelmatig en gestructureerd wordt gedaan, zowel in trainingen als in wedstrijdverband. Visualiseren is een vorm van mentale training waarbij in gedachten een gewenste ervaring wordt ge(re)creeërd, zoveel mogelijk gebruik makend van alle zintuigen. Bekende topsporters die gebruik maken van imagery (de Engelse term voor visualiseren) zijn onder andere Robert Lewandowski, Erben Wennemars en Novak Djokovic. Gebruik jij het al in je coaching?

Heel praktisch gaat het bijvoorbeeld om zaken als ontspanningsoefeningen om het lichaam tot rust te brengen (inbeelden van favoriete plek of een fijne vakantie), motorische verbeeldingsoefeningen (doornemen verschillende bewegingen) en oefeningen gericht op het verminderen van pijn (bij blessures).

Sessie Gezonde prestatiecultuur - donderdag 10 november 2022 te Doorn

In deze sessie brengt coach Hugo een bezoek aan prestatiepsycholoog Rogier. In een persoonlijk vraaggesprek deelt Hugo zijn ervaringen en bespreekt onder andere zijn ontwikkeling van topsporter naar bondscoach van de baansprintploeg. Welke weg heeft hij met zijn team richting Tokyo afgelegd? Welke teamcultuur heeft hij opgebouwd? Hoe heeft hij een veilige en toch uitdagende omgeving gecreëerd? Rogier legt door vragen aan Hugo de verbanden tussen theorie en coaching in de sport én het onderwijs & bedrijfsleven. Tijdens het gesprek licht hij regelmatig zaken toe, waarbij hij deelnemers uitdaagt kritisch te kijken naar hun eigen (sport)organisatie, en het bouwen van high performing teams met een gezond prestatieklimaat.

Rogier en Hugo bundelen in deze sessie met originele opzet hun krachten vanuit de sportpyschologie en de praktijk. De sessie biedt zo een unieke combinatie van wetenschappelijke inzichten én praktijkervaringen die jou als coach/leidinggevende verrijken en je helpen te ontwikkelen naar een betere prestatiecultuur binnen jouw team!

Jaarcongres Wetenschap voor de Sportpraktijk - dinsdag 15 november 2022 te Woerden

Voor de derde keer op rij organiseert NLcoach, met dank aan sponsoring door Topsport Topics, een uniek congres voor coaches die belangstelling hebben voor en gebruik willen maken van nieuwe wetenschappelijke inzichten. Jaarlijks wordt er veel wetenschappelijk onderzoek verricht, waar trainers en coaches in de sportwereld profijt van kunnen hebben. Dit congres brengt wetenschappelijke en innovatieve onderwerpen naar jouw dagelijkse praktijk als coach. Doe hier je voordeel mee!

In Woerden komen vooraanstaande sprekers samen, die gespecialiseerd zijn in sport en jeugd. Het zijn professionals met een sterke verbinding naar en ervaring in de praktijk. Zij gaan in op de rol van talent, plezier en fysieke aspecten. Denk aan:

 • Het belang van brede motorische ontwikkeling bij kinderen
 • Vroeg of laat specialiseren
 • De biologische leeftijd en het geboortemaandeffect
 • Het ondersteunen van de mentale groei van jonge sporters
 • Het belang van plezier

Studiemiddag Leren Revalideren - vrijdag 2 december 2022 (te Doorn)

Een blessure heeft een enorme impact op sporters. Niet alleen lichamelijk, maar ook op hun gedachten en gevoelens. Om optimaal te herstellen is het daarom belangrijk om aan al deze aspecten aandacht te besteden. Deze thema’s staan dan ook centraal op vrijdag 2 december 2022 tijdens een boeiende studiemiddag over ‘Leren revalideren’. Uitgangspunt hierbij is de geblesseerde sporter en zijn of haar coaches & (para-)medische begeleiders. Belangrijk voor jou als coach of begeleider is te weten wat het risico op een blessure vergroot, door welke fases een geblesseerde sporter gaat, hoe een geblesseerde sporter om kan gaan met tegenslag en hoe een blessure het leven van een sporter op zijn kop kan zetten. Hoe kun jij als coach of begeleider je sporter bij blessures optimaal ondersteunen?

Leerdoelen
De studiemiddag biedt:

 • inzicht in theorieën en onderzoek gericht op (sport)blessures en revalidatie vanuit (sport)psychologie, sportwetenschappen en pedagogiek;
 • de mogelijkheid te leren van ervaringsdeskundigen;
 • handvatten en tips voor jouw rol als coach of (para-medisch) begeleider bij een geblesseerde sporter of leerling.