Events

Hieronder tref je een overzicht aan van de events die NLcoach organiseert - online, live of hybride. Het aanbod wordt regelmatig aangevuld. Per evenement staat er een korte omschrijving met een link voor inschrijving. Leden van de vereniging NLcoach ontvangen een korting op de deelnameprijs! In de eerste maanden van 2022 vinden plaats: . Cursus Stressregulatie & Coaching - woensdag 26 januari & 9 februari 2022 te Doorn . Webinar Plantaardige eiwitten in de sport - maandag 31 januari 2022 . Online cursus Feedback - maandag 14 februari 2022 . Workshop Stimuleren van Creativiteit - dinsdag 22 maart 2022 te Den Bosch . Studiemiddag Leren Revalideren - donderdag 7 april 2022 te Doorn . Online Cursus Meditatie & Coaching - maandag 11 & 25 april

Cursus Stressregulatie & Coaching - woensdag 26 januari & 9 februari 2022


Waar druk niet per se slecht is en zelfs de prestaties kan verhogen, zien we dat het omslagpunt naar stress er vaak voor zorgt dat een sporter zijn taak niet optimaal kan uitvoeren. Cursusleider Gijs Visser neemt je in twee sessies mee in het verschil tussen druk en stress, hoe stress ontstaat en wat je als coach kunt doen om jouw sporters te leren stress te herkennen en ermee om te gaan. Deze unieke cursus met veel interactie is een aanrader voor elke coach die met sporters werkt en voor coaches in andere vakgebieden die sportminded zijn. Centraal staat de persoonlijke verdieping en het zelf aan de slag gaan, waarbij je eerst jezelf beter leert kennen en vervolgens leert hoe je druk & stress bij je sporters kunt herkennen. Waar het in de sport maar al te vaak draait om winnen, gaat het in deze cursus ook om het leren omgaan met (de verwachting van) verlies. De eerste editie kende 20 tevreden deelnemers!

Leerdoelen
Na afloop van de cursus heb je inzicht in:
. soorten stress
. gezonde druk en optimaal presteren
. wanneer druk overgaat in ongezonde stress
. hoe (on)bewuste ervaringen uit het verleden nu stressverhogende triggers kunnen vormen
. 'venster van verduren': hoe maak je stress te 'dragen'
. (kenmerken van) bevangen zijn door stress
. hoe terug te keren vanuit stress naar normaal
. goed omgaan met (de verwachting van) verlies

Webinar Plantaardige eiwitten in de sport - maandag 31 januari 2022

Eiwitten vormen een belangrijk bestanddeel van onze voeding. Uit deze via voeding binnengekregen eiwitten maakt het menselijk lichaam aminozuren vrij. Aminozuren zijn de bouwstenen voor lichaamseigen eiwitten, die in vrijwel alle weefsels aanwezig zijn – in spieren, in organen zoals het hart en de lever en in het zenuwstelsel. Daarom spelen eiwitten een belangrijke rol in de opbouw van spieren bij training en het herstel. Er zijn steeds meer sporters die kiezen voor (volledig) plantaardige voeding. Welke rol spelen plantaardige eiwitten bij sportieve prestaties? Hoe kun je deze gebruiken binnen de sport? Hoe ziet een gebalanceerd plantaardig dieet eruit?

Leerdoelen
Na afloop van het webinar heb je inzicht in:

 • hoe eiwit belangrijk is voor de sporter;
 • wat een optimale inname is;
 • welke aspecten de kwaliteit van een eiwitbron bepalen;
 • hoe plantaardige en dierlijke eiwitten van elkaar verschillen;
 • wat van de meest voorkomende plantaardige eiwitbronnen de impact op de sportprestatie is;
 • hoe bij een (meer) plantaardige voeding energiebalans kan worden gehandhaafd;
 • welke voedingsstoffen extra aandacht nodig hebben bij gebruik van (meer) plantaardige voeding;
 • hoe de vertaalslag van deze voedingsstoffen naar voedingsmiddelen kan worden gemaakt.

Online cursus Feedback - maandag 14 februari 2022

Als coach of begeleider van (sport)talenten streef je ongetwijfeld naar een uitnodigend en optimaal leer- en ontwikkelklimaat. In een dergelijk klimaat is het van groot belang te leren samenwerken, ook om tot betere sport- of leerprestaties te komen. Samenwerken is alleen succesvol als je feedback kunt geven en accepteren. Hoe geef jij je sporters feedback? Hoe wordt dit door je sporters of talenten ontvangen? Hoe ga jij zelf om met feedback? En belangrijk: hoe kun je feedback inzetten om het team sterker te maken én beter te laten presteren?

In een online sessie van anderhalf uur neemt docente Karlien Hunnersen je mee in het onderwerp feedback en de rol die dit binnen jouw coaching of begeleiding kan spelen. Na afloop van de sessie heb je als coach veel meer kennis op het gebied van feedback en de inzet hiervan in je team. Je kent de mogelijkheden én het cruciale verschil tussen het geven van feedback (positief) en het leveren van kritiek (negatief). Ook begrijp je hoe je feedback kunt inzetten voor zowel het team als voor de individuele sporters.

Na afloop van de online cursus heb je:

 • inzicht in wat feedback is én wat het vooral ook niet is;
 • inzicht in de rol van feedback in de sportomgeving;
 • handvatten om feedback op de juiste manier te geven;
 • inzicht in hoe sporters en het team beter kunnen worden van de op de juiste manieren gegeven feedback.

Workshop Stimuleren van Creativiteit - dinsdag 22 maart 2022 te Den Bosch

Creativiteit is een term die vaak genoemd wordt in de sport. Creatieve spelers brengen bijvoorbeeld nieuwe, onverwachte en originele acties in het spel. Of ze zijn in staat zich sneller en beter aan te passen aan veranderende omstandigheden en dragen oplossingen aan voor uitdagingen. Woorden als verrassend, origineel en flexibel worden in deze context vaak gebruikt. Maar wat wordt eigenlijk bedoeld met creativiteit in relatie tot sporten? En hoe stimuleer je creatief denken als trainer/coach?

Creativiteit en creatief denken is iets dat natuurlijk ontstaat op jonge leeftijd. Je kunt het omschrijven als 'de mogelijkheid om iets nieuws te creëren'. Het gaat hierbij om het proces van het bedenken van nieuwe ideeën, het komen met oplossingen voor problemen en uitdagingen en het zoeken naar alternatieven. Hoe kunnen sporters dit ontwikkelen en wat is daarin jouw rol als trainer/coach?

In deze workshop ga je onder leiding van ervaren docent Gijs van Helvoort aan de slag met deze vragen. Gijs werkt dagelijks met sporters en coaches, ook rond dit thema. Aan het einde van de interactieve workshop:

 • weet je wat creativiteit inhoudt;
 • weet je wat creativiteit kan betekenen voor jouw sporters;
 • heb je inzicht in je eigen coachstijl voor het stimuleren van creativiteit;
 • heb je inzicht in de voorwaarden om een creatief leerklimaat te ontwikkelen;
 • heb je handvatten om zelf aan de slag te gaan in jouw sportpraktijk.

Studiemiddag Leren Revalideren - donderdag 7 april 2022 te Doorn

Een blessure heeft een enorme impact op sporters. Niet alleen lichamelijk, maar ook op hun gedachten en gevoelens. Om optimaal te herstellen is het daarom belangrijk om aan al deze aspecten aandacht te besteden. Uit onderzoek is gebleken dat het revalidatieproces optimaliseert wanneer sporters ook psychologische vaardigheden ontwikkelen en inzetten tijdens hun revalidatie. Zo vergroten sporters de kans op een succesvolle comeback wanneer ze werken met o.a. visualisatie, ontspanning en doelen stellen. Bovendien zijn de inzichten en vaardigheden, die geblesseerde sporters opdoen tijdens hun revalidatie ook zeer nuttig en toepasbaar als ze weer volop aan het sporten zijn om hun prestaties te verbeteren. Veel sporters zeggen niet voor niks na een heftige blessure dat ze er sterker uit zijn gekomen!

Deze thema’s staan centraal op donderdag 7 april 2022 tijdens een boeiende studiemiddag over ‘Leren revalideren’. Uitgangspunt hierbij is de geblesseerde sporter en zijn of haar coaches & (para-medische) begeleiders. Belangrijk voor jou als coach of begeleider is te weten wat het risico op een blessure vergroot, door welke fases een geblesseerde sporter gaat, hoe een geblesseerde sporter om kan gaan met tegenslag en hoe een blessure het leven van een sporter op zijn kop kan zetten. Hoe kun jij als coach of begeleider je sporter bij blessures optimaal ondersteunen?

De studiemiddag biedt:

 • inzicht in theorieën en onderzoek gericht op (sport)blessures en revalidatie vanuit (sport)psychologie, sportwetenschappen en pedagogiek;
 • de mogelijkheid te leren van ervaringsdeskundigen;
 • handvatten en tips voor jouw rol als coach of (para-medisch) begeleider bij een geblesseerde sporter of leerling.

Online Cursus Meditatie & Coaching - maandag 11 & 25 april 2022

Binnen de sport en coaching van sporters is meditatie en zen nog geen gemeengoed; het wordt soms wat lacherig ontvangen of als 'zweverig' bestempeld. Deze cursus leert jou als coach wat zen eigenlijk is, waarom je het zo goed kunt gebruiken (zowel voor jezelf als voor je sporters) en welke voordelen het kan bieden. Steven leert je wat er te winnen valt.

De cursus bestaat uit twee online sessies. De eerste sessie gaat over theorie en achtergronden en geeft ook aan welke befaamde sporters met (zen)meditatie werken. De sessie eindigt met een huiswerkopdracht. De tweede sessie staat in het teken van jouw coachpraktijk. Na het bespreken van de huiswerkopdracht is er alle ruimte voor het stellen van vragen en (het in groepjes) delen van ervaringen.

Na afloop van de cursus heb je als coach veel meer kennis op het gebied van (zen)meditatie en heb je dit zelf ook kunnen ervaren. Daarnaast ben je je bewust van de mogelijkheden die er zijn als je het resultaat loslaat en er ruimte is voor verbinding. Ook de praktische aspecten komen aan bod (waar doe je het, hoe doe je het, welke discipline past hierbij en hoe werkt dit in een team).