Artikelen

Trainer speelt belangrijke rol bij mentale gezondheid jonge sporters

De sportomgeving is een plek waar de mentale gezondheid van jonge sporters kan worden versterkt. De inzet, vaardigheden en manier van training geven van de trainer spelen hierbij een belangrijke rol. Dat blijkt uit het onderzoek ‘Mentale gezondheid van jonge sporters van het Mulier Instituut’. Onderzoeker Wikke van Stam geeft hierin advies hoe jeugdtrainers van jonge sporters (5 – 25 jaar) de mentale gezondheid kunnen bevorderen.

Reservespelers, de onzichtbare kracht van het team

In elke sport draait het om details. Tactiek, techniek, fysieke fitheid en steeds vaker ook: mentale kracht.Toch wordt één cruciale groep vaak vergeten in mentale begeleiding: de reservespelers. In voetbal, basketbal, hockey en andere teamsporten geldt: je kunt geen kampioen worden zonder een sterke bank. Een goed gecoachte bank maakt vaak het verschil tussen een gelijkspel en een overwinning. In dit artikel duikt Ciska de Bruin in actuele inzichten uit de sportpsychologie en geeft ze coaches vijf direct toepasbare strategieën om reservespelers mentaal te begeleiden, te motiveren en klaar te stomen als cruciale krachten binnen het team.

Arnoud Hummel nieuwe Hoofdcoach bij de Nederlandse Roeibond

Per 1 mei 2025 verwelkomt de Koninklijke Nederlandse Roeibond Arnoud Hummel als nieuwe hoofdcoach van het Nederlandse toproeien. Hij volgt Eelco Meenhorst op, die na grote successen in Parijs eind vorig jaar stopte bij de roeibond. Hummel leidde als hoofdcoach de Nederlandse zeilploeg naar succes op de Olympische Spelen van Parijs. Hij staat bekend als een coach met een mensgerichte aanpak waarbij de persoonlijke ontwikkeling van zijn sporters centraal staat.

Zo gebruiken coaches het Athletic Skills Model

Het Athletic Skills Model (ASM) draait om veelzijdig bewegen. Ruim 5.000 trainers en coaches hebben inmiddels de opleiding van het ASM gevolgd en passen de visie toe in de praktijk. Maar hoe doen ze dat? En wat zijn hun ervaringen? We vroegen het aan badmintoncoach Rik Hermans en performance- en basketbalcoach Nico D’Haenen.

Het pad naar zelfvertrouwen in de sport

Zelfvertrouwen creëren bij sporters is een voortdurende reis. Een sporter kan nog zo goed zijn, maar als tijdens een wedstrijd het zelfvertrouwen ontbreekt, kunnen de prestaties achterblijven. In de NLcoach-workshop ‘Confidence kit voor sporters’ nam sportpsycholoog Jeroen Davids aanwezige coaches mee op die reis naar meer zelfvertrouwen. In dit artikel deelt hij praktische tools bij aspecten die hierbij van invloed zijn, zoals feedback geven, doelen stellen en het zorgen voor zelfkennis en zelfreflectie. Bij de nieuwe workshop ‘Mentale kracht: de sleutel tot presteren onder druk’ op 26 mei gaat Davids nog verder in op het vergroten van het zelfvertrouwen.

Het begeleiden van sporters met een chronische aandoening is maatwerk

Sport en bewegen is heel goed mogelijk met een chronische aandoening. Omdat elke aandoening weer anders is, vraagt dit goede begeleiding. Een goede trainer, instructeur of begeleider kan met de juiste aanpak een grote invloed hebben op de sport- en beweegervaring van een sporter met een chronische aandoening. Maar hoe ziet zo’n maataanpak eruit? In de gratis e-learning ‘Begeleiden van sporters met een chronische aandoening’ van NOC*NSF Academie voor Sportkader leren trainers en begeleiders hoe ze rekening kunnen houden met deze doelgroep in hun lessen.

Betere coaches als wapen tegen uitstroom van meiden

Het coachen en trainen van meisjes is anders dan jongens. Zeker bij meisjes in de juniorenleeftijd (12-18 jaar) worden van een coach andere vaardigheden gevraagd. In het meisjesvoetbal heeft de KNVB samen met Nike daarom de ‘Coaching Girls Module’ ontwikkeld om te zorgen voor passende begeleiding. De KNVB wil zo voor een plezierige voetbalomgeving zorgen voor meisjes, zodat zij minder vaak en minder snel uitstromen. Ambassadeur Kees van Wonderen: “Het wordt zo voor jou als coach ook leuker.”

Eerste International Running Expo brengt hele Europese hardloopbranche bijeen

IRX brengt meer dan 300 internationale merken samen en biedt bezoekers een exclusieve blik op de nieuwste innovaties in hardloopkleding en -schoenen, technologie, voeding en blessurepreventie.

Doorbreek negatieve denkpatronen: praktische handvatten voor coaches

Iedere sporter krijgt er vroeg of laat mee te maken: negatieve gedachten die het zelfvertrouwen ondermijnen, prestaties in de weg staan en de motivatie doen afnemen. “Ik kan dit niet”, “Mijn tegenstander is veel sterker” of “Wat als ik faal?” – deze interne stem kan een krachtig obstakel vormen op weg naar succes. Als coach speel je een cruciale rol in het begeleiden van sporters bij het omgaan met deze negatieve gedachten. Maar hoe herken je negatieve denkpatronen? Welke technieken kun je inzetten om sporters te helpen deze gedachten te doorbreken? In de workshop ‘Omgaan met negatieve gedachten’ op 16 april beantwoordt sportpsycholoog Berber van den Berg die praktische vragen.

De illusie van mentale controle: waarom 'je hoofd leegmaken' niet werkt

In de sportwereld hoor je vaak dat atleten “hun hoofd leeg moeten maken” om optimaal te presteren. Negatieve gedachten worden gezien als afleidend en storend, en daarom wordt er soms geadviseerd om deze te onderdrukken of volledig te negeren. Dit klinkt logisch: als je niet nadenkt over falen, dan presteer je beter, toch? Echter, uit psychologisch onderzoek blijkt dat deze strategie niet alleen ineffectief is, maar zelfs averechts kan werken. Wanneer je probeert bepaalde gedachten te onderdrukken, kunnen ze juist sterker en frequenter terugkomen (Wegner, 1994). Dit fenomeen staat bekend als het ‘rebound-effect’ en kan leiden tot een verhoogd gevoel van stress en mentale ruis, wat een negatieve invloed heeft op sportprestaties.

7 mentale technieken om je sporters te helpen bij frustraties

De DQ achter zijn naam na de 1500 meter wereldbekerwedstrijd in Thialf zorgde bij Kjeld Nuis voor een fikse woede-uitbarsting. Hoe kun je als coach je sporter in zo’n situatie helpen? Ciska de Bruijn, Sportpsycholoog VSPN, geeft daarom zeven mentale technieken en tips om frustratie te voorkomen en beter met dit soort situaties om te gaan.

Nevobo vindt in Joel Banks nieuwe coach TeamNL Lange Mannen

Joel Banks wordt de nieuwe coach van TeamNL Lange Mannen. De 49-jarige Brit is met de Nevobo een overeenkomst voor twee seizoenen met een optie voor nog twee jaar overeengekomen. Banks is dit seizoen trainer/coach bij het succesvolle Berlin Recycling Volleys.

Terugblik Nationaal Coach Congres in NLCOACH ezine

Op 20 december 2024 was het NLcoach Nationaal Coach Congres weer terug van lang weggeweest. De laatste editie van dit coachcongres werd in 2019 georganiseerd. Dankzij de samenwerking tussen NLcoach en NOC*NSF kon dit congres weer doorgang vinden. Een kleine 250 trainer-coaches en andere geïnteresseerden waren naar Papendal gekomen om meer te weten te komen over het thema ‘de prestatiegerichte coach van de toekomst’. Met een ezine blikt NLCOACH nu terug op het gevarieerde programma van die dag.

Katie Burnett nieuwe Technisch Directeur NGF

Katie Burnett is na een interim-periode als Technisch Manager bij de NGF per 1 januari 2025 aangesteld als Technisch Directeur. Voormalig LPGA Tour-professional Katie Burnett kwam eind 2022 als parttime coach bij de NGF en werd in januari 2024 benoemd als technisch manager a.i. Zij heeft vanaf die datum vorm en inhoud gegeven aan de nieuwe topgolfstructuur bij de NGF, in eerste instantie samen met Niels Boysen (Teammanager Topsport) en Ernst Boekhorst (directielid a.i.) en vanaf mei met Jan van Merwijk (Algemeen Directeur Sport).

Rotterdam Marathon Sportmedisch Congres

Voor de derde keer vindt in Rotterdam het Rotterdam Marathon Sportmedisch Congres plaats; een samenwerking tussen Rotterdam Marathon Study Group en Golazo Media. Op donderdag 10 april treffen zorgprofessionals en organisatoren van duursportevenementen elkaar om nieuwe inzichten te krijgen rond het thema Een gezond en veilig sportevenement.

'Familiedag voor de coaches' zet het coachvak op een hoger podium

Na zes jaar was het NLcoach Nationaal Coach Congres op vrijdag 20 december weer terug. Een kleine 250 trainer-coaches en andere geïnteresseerden waren naar Papendal gekomen om meer te weten te komen over het thema ‘de prestatiegerichte coach van de toekomst’. Paul van Ass, voorzitter van NLcoach, noemde het een ‘familiedag voor de coaches’. "Ik ben blij dat we NLcoach weer een gezicht hebben kunnen geven met dit congres."