Basisprincipes coachen

Hoe ga je als coach met klootzakken om?

Klootzakken zijn het. Nooit op tijd. Te beroerd om ook maar één bal van de grond te rapen. En zonder gêne plakken ze nog een weekje aan hun vakantie vast, als de rest al in training is. Vedettes die zich alles denken te kunnen veroorloven omdat ze zo goed zijn. Hoe ga je daar als coach mee om?

Gezond leven = beter presteren

De sportzomer met het EK voetbal, de Tour de France en de Olympische Spelen zit er weer op. Onze atleten hebben alles gegeven na maanden of zelfs jaren van strakke trainingsschema’s, strenge diëten, genoeg uren slapen en een seizoen vol wedstrijden. Álles om te pieken als het ertoe doet. Daarna de teugels eventjes laten vieren, maar niet voor lang, want nu is het alweer tijd om gedisciplineerd het nieuwe seizoen in te gaan. Als coach weet je hoe lastig het soms voor sporters kan zijn om de motivatie terug te vinden, het trainingsritme te herpakken en een gezonde leefstijl aan te nemen. Maar gezond leven = beter presteren. Hoe stimuleer jij gezond gedrag van je sporters? Hier lees je 5 tips!

In drie stappen naar een gretig team

Het belang van een groeimindset op individueel niveau is bij de meeste trainers-coaches wel bekend. Een groeimindset betekent dat een sporter erin gelooft dat hij zijn talent kan ontwikkelen. Hierdoor gaat hij uitdagingen aan, is hij niet bang om fouten te maken en zet hij door als het tegenzit. Met als gevolg dat hij zich op de lange termijn sneller ontwikkelt dan zijn teamgenoot met een fixed mindset.

1 t/m 5 november: Week van de Motoriek

Alle professionals die zich inspannen voor meer en vaardiger sporten en bewegen opgelet! De Week van de Motoriek vindt dit jaar plaats van 1 t/m 5 november 2021 met het thema ‘Meer én beter bewegen voor de jeugd’. De voorbereidingen zijn in volle gang en het belooft een inspirerende week te worden voor iedereen die zich inzet voor vaardig worden in sport en bewegen van jeugd met leeftijd van 0 tot 24 jaar.

Plezier

Dit is het tweede deel van een artikel over plezier als essentiële bouwsteen van (jeugd-) training.

“Dit kan je toch niet”

“Wat nou als ik val” - “Iedereen kijkt naar me” - “Nú moet het gebeuren” - “Zij zijn toch allemaal beter”. Iedereen heeft een interne dialoog. Bij sommige mensen staat die interne stem wat meer op de voorgrond, bij anderen wat minder, en het level van negativiteit verschilt per persoon. Maar iedereen heeft zo’n stemmetje in zijn of haar hoofd die commentaar levert op wat er gebeurt. Op zich is er met dat interne geklets niks mis, maar soms leidt het tot problemen. Hoe herken je een (problematische) interne dialoog bij jezelf en je sporters, en wat kan je ermee?

Athletic Skills Model stimuleert veelzijdig bewegen onder ouderen met videoplatform SALSA

Het ASM (Athletic Skills Model) richt zich niet op slechts één doelgroep, maar maakt voor zowel de jeugd als voor ouderen voorbeeldvideo’s van (warming up)-oefeningen en spelvormen. De Schijf van 10!, waarin de tien grondvormen van bewegen zitten, vormt de basis voor deze video’s. Yordi Vermaat is Education Manager bij de ASM Academy en ontwikkelde video’s voor SALSA: een online platform waarop trainers van maar liefst veertien OldStars-sporten video’s kunnen bekijken om ouderen, op basis van het ASM, veelzijdiger en dus beter te laten bewegen met een langdurigere zelfraadzaamheid als gevolg. SALSA is een initiatief van het Nationaal Ouderenfonds, met ondersteuning van Menzis en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Interactieve webinars volgen tijdens de Nationale Sportweek

Wil je jezelf en je sportclub/organisatie ontwikkelen op het gebied van inclusief sporten en bewegen, positieve sportcultuur en/of verduurzaming? Dan kun je aansluiten bij een of meerdere (kosteloze) webinars die plaatsvinden tijdens de Nationale Sportweek (17 t/m 26 sept). De webinars worden aangeboden door de gezamenlijke sportbonden, NOC*NSF en NL Actief.

Social loafing in teams: wat is het en hoe voorkom je het?

Ruim 100 jaar geleden deed de Fransman Ringelmann een interessante ontdekking. Als landbouwingenieur was hij benieuwd naar de factoren van invloed op werkprestaties. In een van zijn experimenten gaf hij mannen de opdracht zo hard mogelijk aan een touw te trekken. Om te beginnen alleen en vervolgens ook in teams van wisselende grootte. Met een dynamometer mat hij steeds de trekkracht.

Athletic Skills Model ontwikkelt warming up-video’s voor meer plezier en variatie

Het ASM (Athletic Skills Model) richt zich niet op slechts één doelgroep, maar maakt voor zowel de jeugd als voor ouderen voorbeeldvideo’s van oefeningen. De Schijf van 10!, waarin alle tien de grondvormen van bewegen zitten, vormt de basis voor deze video’s. Yordi Vermaat is Education Manager bij de ASM Academy en bedacht op verzoek van de KNVB en VeiligheidNL maar liefst 94 video’s voor Rinus, de online tool van de KNVB voor jeugdtrainers, vrijwilligers en begeleiders in Nederland. Hiermee bieden het ASM en de KNVB een laagdrempelige eerste kennismaking met het ASM en de Schijf van 10!.

Plezier

Mensen hebben allerlei motieven om te gaan sporten. Maar uiteindelijk is er maar één reden waarom iemand blijft sporten: PLEZIER. Alleen als iemand het leuk genoeg vindt om er tijd voor vrij te maken komt hij of zij de volgende keer weer terug. Hetgeen waar iemand daadwerkelijk het plezier aan beleeft kan heel sterk verschillen van persoon tot persoon, zelfs binnen één team zullen die verschillen er zijn.

Stoppen met topsport: Ik ben meer dan alleen sporter. Toch?

Sport is vaak meer dan een baan of hobby - it’s a way of life. Onderzoek wijst uit dat de transitie van (top)sporter naar het gewone burgerleven gepaard kan gaan met gevoelens van machteloosheid, angst en somberheid. Want als ik geen topsporter meer ben, wat blijft er dan nog van me over?

Echt ruimte geven voor wat je sporter denkt en voelt

De sporters die je begeleidt gaan in hun trainingen, wedstrijden en daarbuiten te maken hebben met lastige emoties en gedachten. Elke sporter wordt immers geconfronteerd met momenten van tegenslag, verlies en frustratie. Hoe ga je daar als trainer-coach mee om? Het pleidooi: geef echt ruimte voor wat een sporter ervaart. Maar hoe doe je dat?

Zes tips om het seizoen met je team goed te starten

Eindelijk is het dan zover: de Olympische Spelen zijn begonnen. Terwijl je de verschillende Nederlandse sporters en teams in actie ziet, is het slim om alvast na te denken over hoe je met jouw sporters het nieuwe seizoen wil gaat starten. Ook al weten we nog niet precies hoe dat er straks gaat uitzien (i.v.m. Corona-maatregelen), waar je als coach wel controle over hebt, is jouw team een goede start geven.

“Verandering in het turnen is mogelijk, maar niet makkelijk”

“Bij elke andere coach was ik al lang gestopt. Bij Aimee ging het lang vooral om de fun.” Het zijn de woorden van Simone Biles, de meest succesvolle turnster aller tijden met vier keer olympisch goud en negentien wereldtitels. Aimee is Aimee Boorman, haar voormalige trainster die sinds het succes van Biles wereldwijd bekendstaat om haar kindvriendelijke aanpak. Tot aan de Olympische Spelen is ze assistent-bondscoach van het Nederlands team.

Voetbaltalent is onder 12 jaar moeilijk te herkennen

Veel scouts die voetballers onder de 12 jaar beoordelen, denken niet dat ze toekomstige profvoetballers op die leeftijd kunnen herkennen. Scouts geven aan dat ze pas van een speler op bijna 14-jarige leeftijd kunnen inschatten of die deze potentie heeft. Dat blijkt uit recent Gronings onderzoek naar hoe scouts voetbaltalent herkennen.