Artikelen

Topsport Topics Podcast - 2

Prestatiedruk: elke topsporter heeft ermee te maken. In de tweede aflevering van de Topsport Topics Podcast hoor je van prof. dr. Nico Van Yperen hoe je als sporter én als coach optimaal kunt presteren onder druk.

Topsport Topics Podcast - 1

Vanaf 1 juli zijn bijna alle beperkingen voor de sport voorbij. Dat betekent dat trainingen weer gestart gaan worden en de eerste wedstrijden op de kalender verschijnen.

Leren presteren

Dit praktijkboek is geschreven voor trainers en coaches om ze te ondersteunen in het begeleiden van hun sporters. Presteren is namelijk zoveel meer dan een goede techniek, conditie en kracht.

Gids voor de hardlooptrainer

Gids voor de hardlooptrainer is praktijkgericht met direct toepasbare oefenstof, te gebruiken door iedereen die looptrainer is of wil worden. Het plezier in het hardlopen staat voorop. Als loper ontwikkelde Aart Stigter zich van recreant tot Nederlands kampioen op de marathon. Na zijn actieve topsportcarrière begeleidde hij met zijn team duizenden hardlopers van alle niveaus.

Topsport & ethiek

Niets in dit boek is dé waarheid. Want elk perspectief dat wordt gegeven, is vanuit een opvatting of overtuiging. Dat geldt zowel voor alle reflecties, als voor de uitleg van de deskundigen op specifieke terreinen. Alle casussen die worden beschreven, zijn niet verzonnen, maar situaties uit de praktijk, die door coaches zijn aangedragen. Ook hebben andere mensen die in de sport werkzaam zijn en met een scherp kompas richting geven aan wat we met z’n allen belangrijk vinden, een aantal mooie voorbeelden gegeven, dat ook in de vorm van dilemma’s wordt weergegeven.

Sportpsychologie

Sportpsychologie is het standaardwerk over sportpsychologie in de Nederlandse taal. Vertrekpunt voor het boek vormen sportpsychologische onderwerpen waar de sportpraktijk vragen over heeft.

Hoe je profvoetballer wordt

In Hoe je profvoetballer wordt beschrijven Jeroen en Ivo, aan de hand van honderden anekdotes uit het profvoetbal, de belangrijkste regels waaraan je je volgens de experts moet houden. Je krijgt praktische tips en ideeën over techniek, spelinzicht, fitheid, omgaan met tegenslag en doelen stellen, maar ook informatie over loopbaanplanning, omgaan met supporters en zaakwaarnemers en de lokroep van het grote geld.

Zelfregulatie in de sportpraktijk

Dit boek is een praktisch handboek voor iedereen die kinderen en jongeren in de leeftijd van vier tot 23 jaar op hun eigen niveau beter wil leren bewegen en sporten, onder wie (toekomstige) trainers, coaches, vakdocenten lichamelijke opvoeding, sportmanagers, fysiotherapeuten, voedingsdeskundigen, ouders, leefstijldeskundigen en scouts.

Van aanleg naar intelligentie

In dit boek wordt uitgelegd wat zelfregulatie is, hoe het werkt en hoe je er zelf mee aan de slag kunt. Het boek is gebaseerd op onderzoek bij 12- tot 18-jarige sporttalenten, maar is eigenlijk relevant voor iedereen die efficiënter met zijn tijd om wil leren gaan!

Totaalcoachen XL

Met Totaalcoachen XL leert u coachen met ActionType®, een unieke benadering die niet alleen inzicht verschaft in uw eigen voorkeurshandelen en dat van uw spor- ters, maar ook concrete handvatten aanreikt om hun mentale, emotionele en motorische voorkeuren zo met elkaar te verbinden dat zij op hun best kunnen zijn. Met ActionType levert u maatwerk aan individuele sporters en teams. Totaalcoachen XL is een rijk geïllustreerd handboek waaruit u een leven lang kunt putten. Een boek dat ook voor sporters een echte eyeopener is.

CHAOS

Dit boek is bedoeld voor iedereen die werkt met teams in de sport of in organisaties: trainers, coaches en managers. De praktische opzet, vele voorbeelden uit de praktijk en 25 werkvormen zorgen ervoor dat je vandaag nog kan beginnen met het ontwikkelen van het aanpassingsvermogen van jouw team. Zodat jouw team straks het beste presteert.

Athletic Skills Model

In dit boek wordt het fysieke aspect als startpunt gebruikt, waarbij het ASM is gericht op alle kinderen: de talentvolle en minder talentvolle bewegers. Het ASM helpt kinderen aan een grotere fysieke intelligentie door een stevig en veelzijdig beweegprogramma te doorlopen. Op dit fundament kunnen sportspecifieke ontwikkelingen worden uitgebouwd, gericht op de breedtesport en topsport. Dit alles onder het motto: ‘eerst een atleet, dan een specialist’.

Talent van morgen

Als trainer/coach help je sporters zich te ontwikkelen tot een betere versie van zichzelf. Om die ontwikkeling te versnellen, helpt het enorm als sporters zelf sterk geloven in de ontwikkelbaarheid van hun eigen talent en vaardigheden. De overtuiging die ze hebben over de rek die er in hun kwaliteiten zit, bepaalt voor een groot deel hun gedrag als sporter.

Gouden volleybalfinale Spelen 1996 ‘mooiste sportwedstrijd ooit’

De olympische volleybalfinale van de Olympische Spelen van 1996 in Atlanta, die Nederland na een bloedstollende ontknoping won van Italië, is uitgeroepen tot mooiste sportwedstrijd ooit. Dat is het resultaat van de verkiezing in het Radio 1-programma NOS Langs de Lijn.

Trainen na de lockdown: niet verstandig om meteen voluit te gaan

Nu de quarantainemaatregelen geleidelijk worden opgeheven, zullen veel sporters en hun coaches een zucht van verlichting slaken. Zomaar weer gelijk op het oude niveau beginnen, is echter geen optie: dit vergroot het risico op blessures en overreaching. In dit artikel gaan we verder in op het verantwoord hervatten en opbouwen van de trainingsarbeid na de quarantaine.

GOALS, voor trainers én jonge sporters

Heel lang heeft bewegingswetenschapper Laura Jonker, na haar eerste boek Van aanleg naar intelligentie, niet gewacht met haar tweede uitgave. Samen met de Groninger hoogleraar sportpsychologie Nico van Yperen schreef ze #GOALS, in tweevoud. Eén als handboek voor jongeren, de tweede als instructieboek voor trainers. Met ‘zelfregulatie’ als voornaamste schakel in het ontwikkelingsproces.