Fysiek

Waarom hebben de kinderen van nu een grotere kans op blessures? (deel 1 van 2)

Een tsunami aan knieblessures en nek-, schouder- en rugklachten. Dat is wat Edwin Goedhart, sinds 2012 bondsarts bij de KNVB, de komende jaren verwacht. Oorzaak? De coördinatie van de huidige jeugd is zienderogen achteruitgegaan. In een tweeluik delen we zijn verhaal. Vandaag deel 1. “We groeien op in een omgeving waarin je niet mag falen en niet uitgedaagd wordt.”

Rotterdam Marathon Sportmedisch Congres op donderdag 11 april 2024

Een sportevenement als de Rotterdam Marathon heeft als doel om grote groepen mensen aan het bewegen te krijgen en goede gezondheid en leefstijl te stimuleren. Goede zorg rondom het sportevenement is van cruciaal belang voor een geslaagd evenement. Deze evenementenzorg gaat inmiddels verder dan alleen de acute zorg tijdens het evenement zelf. Het gaat bijvoorbeeld ook om voorlichting aan deelnemers over voorbereiding, leefstijl en blessurepreventie of nazorg bij grote incidenten. Evenementenzorg vergt daarom veel samenwerking met meerdere partijen die betrokken zijn bij de organisatie van het evenement, zoals evenementenorganisatoren, (para)medici, GHOR… over inzet van bijvoorbeeld ambulances, doorstroming van deelnemers en inzet van weersafhankelijke maatregelen.

Voetbal blijft leider in blessures, maar risico lijkt af te nemen

Voetbal staat al lange tijd bekend als de sport met het hoogste aantal blessures, vooral omdat het de grootste teamsport is. De nieuwste cijfers van 2022 van VeiligheidNL laten een positieve ommekeer in de blessurecijfers zien. Hoewel het aantal blessures in het algemeen licht is gestegen, blijkt het risico op blessures ten opzichte van vóór de coronatijd te zijn afgenomen.

Coach speelt sleutelrol bij de brede ontwikkeling van jonge sporters

Op het gebied van de begeleiding en ontwikkeling van jonge sporters wordt veel wetenschappelijk onderzoek gedaan. De motorische ontwikkeling van kinderen, vroeg of laat specialiseren, talentonwikkeling en het geboortemaandeffect zijn onderwerpen waar sportonderzoekers zich al langer over buigen. Dat ook trainer/coaches deze ontwikkelingen voor jeugdsporters op de voet volgen, bleek dinsdag eens te meer bij het Jaarcongres Wetenschap voor de Sportpraktijk van NLcoach en Topsport Topics. Ruim honderd trainer/coaches en andere sport/zorgprofessionals gingen naar huis met nieuwe toepasbare kennis en de bevestiging dat zij een cruciale rol spelen bij de ontwikkeling van jonge sporters.

Slaap: hersteller nummer één

Het is hersteller nummer één: slaap. Maar volgens Pons Jan Vermeer zijn de sportwereld en de maatschappij hier nog steeds onvoldoende van doordrongen. “Wil je je potentieel maximaal benutten, dan moet je ook zorgen dat je het maximale uit je slaap haalt.”

Athletic Skills Model ontwikkelt warming up-video’s voor meer plezier en variatie

Het ASM (Athletic Skills Model) richt zich niet op slechts één doelgroep, maar maakt voor zowel de jeugd als voor ouderen voorbeeldvideo’s van oefeningen. De Schijf van 10!, waarin alle tien de grondvormen van bewegen zitten, vormt de basis voor deze video’s. Yordi Vermaat is Education Manager bij de ASM Academy en bedacht op verzoek van de KNVB en VeiligheidNL maar liefst 94 video’s voor Rinus, de online tool van de KNVB voor jeugdtrainers, vrijwilligers en begeleiders in Nederland. Hiermee bieden het ASM en de KNVB een laagdrempelige eerste kennismaking met het ASM en de Schijf van 10!.

Moe of te moe?

Een beetje spierpijn en vermoeidheid na het sporten is niet erg, dat zijn hele functionele reacties van het lichaam. Maar wanneer een sporter enorm veel spierpijn heeft, voortdurend moe is en geen zin meer heeft om te sporten kan het zijn dat hij of zij overtraind is. Wanneer is moe te moe?

Stel, je vermoedt verstoord eetgedrag of een eetstoornis bij je sporter. Wat dan?

Over de zoektocht naar balans tussen training, voeding en rust.

VeiligheidNL zoekt coaches voor onderzoek naar blessurepreventie

VeiligheidNL is hét kenniscentrum letselpreventie. Alles wat wij doen, doen we om het aantal letsels te verminderen en waar mogelijk te voorkomen. Ook sportblessures. Want elke dag raken ruim 12.000 sporters geblesseerd. Veel blessures zijn gelukkig te voorkomen. Als trainer/coach heb jij hierin een belangrijke rol en VeiligheidNL wil je hier graag bij ondersteunen.

Gadgets en wearables voor training, herstel en voeding: wat doen ze en hoe kies je?

Bijna elke dag komt er wel een nieuwe gadget of wearable op de markt die trainingen en/of herstel in kaart kan brengen. Als coach en atleet is het belangrijk om te weten hoe fit, hersteld en belastbaar een atleet is en hoe zwaar de trainingen zijn. Met deze informatie kan op individuele basis een training(scyclus) nog effectiever gemaakt worden. Het is daarom heel logisch dat coaches de belastbaarheid van hun atleten willen monitoren met zulke wearables. Maar hoe weet je welke devices daadwerkelijk iets toevoegen aan de trainingssetting?

Zo sport en train je verantwoord in de hitte

Wat gebeurt er met het lichaam tijdens inspanning in de warmte? Zeker duursport kan in de zomer een aanslag zijn op het lijf, vooral als dat lijf de warmte nog niet gewend is. De Vereniging voor Sportgeneeskunde heeft aanbevelingen geschreven voor sporten in warm weer, die ook voor trainers en coaches goed zijn om te kennen. Sportarts in opleiding en voormalig topatleet Tom Wiggers schreef mee aan de aanbevelingen. “Warmte heeft een negatieve invloed op de inspanningscapaciteit.”

Trainen na de lockdown: niet verstandig om meteen voluit te gaan

Nu de quarantainemaatregelen geleidelijk worden opgeheven, zullen veel sporters en hun coaches een zucht van verlichting slaken. Zomaar weer gelijk op het oude niveau beginnen, is echter geen optie: dit vergroot het risico op blessures en overreaching. In dit artikel gaan we verder in op het verantwoord hervatten en opbouwen van de trainingsarbeid na de quarantaine.