Rotterdam Marathon Sportmedisch Congres op donderdag 11 april 2024

Ook voor jou als coach interessante inhoud rond onder andere voorbereiding, blessurepreventie en invloed van hitte en kou bij duursporten

Een sportevenement als de Rotterdam Marathon heeft als doel om grote groepen mensen aan het bewegen te krijgen en goede gezondheid en leefstijl te stimuleren. Goede zorg rondom het sportevenement is van cruciaal belang voor een geslaagd evenement. Deze evenementenzorg gaat inmiddels verder dan alleen de acute zorg tijdens het evenement zelf. Het gaat bijvoorbeeld ook om voorlichting aan deelnemers over voorbereiding, leefstijl en blessurepreventie of nazorg bij grote incidenten. Evenementenzorg vergt daarom veel samenwerking met meerdere partijen die betrokken zijn bij de organisatie van het evenement, zoals evenementenorganisatoren, (para)medici, GHOR… over inzet van bijvoorbeeld ambulances, doorstroming van deelnemers en inzet van weersafhankelijke maatregelen.

Tweede editie succesvol congres

Rotterdam Marathon Study Group en Arko Sports Media organiseerden in 2023 voor het eerst samen een medisch wetenschappelijk congres, voorafgaand aan de Rotterdam Marathon bedoeld voor alle (medisch en para-medisch) betrokkenen, beleidsmedewerkers en organisatoren van duursportevenementen. Dit is enthousiast ontvangen en daarom vindt dit congres ook in 2024 plaats, op donderdag 11 april 2024 te Rotterdam.

Binnen de Rotterdam Marathon Study Group is de afgelopen jaren ongelooflijk veel informatie verzameld en kennis vergaard gericht op zorg op grootschalige hardloopevenementen. Niet alleen via de Marathon van Rotterdam, maar ook de kidsrun en CPC Den Haag. Deze ervaring en kennis is van groot belang voor alle betrokkenen en delen we graag met je in deze tweede editie van het Rotterdam Marathon Sportmedisch Congres. Alle aspecten van evenementenzorg rondom sportevenementen komen hier samen!

In één dag praten experts je in plenaire lezingen en verdiepende parallelsessies bij, waarbij je zelf je eigen programma uit kunt samenstellen. De lezingen en sessies verkennen een breed palet, van topsport en breedtesport tot preventie en leefstijl; gericht op de sportzorgketen tijdens evenementen en alles eromheen.

Boeiende thema's en uitstekende plenaire sprekers

Gedurende de dag komen vier thema's aan bod:
. voorbereiding op beoefening van sport en verbetering van leefstijl
. medische incidenten tijdens evenementen
. wetenschap en innovatie
. praktijk en toekomst

Plenaire sprekers zijn onder andere:
. Liesbeth van Rossum (Erasmus MC) - nieuwe inzichten in de regulatie van lichaamsgewicht en eetlust
. Hein Daanen (Vrije Universiteit Amsterdam) - presteren op de marathon in hete en koude omstandigheden
. Harald Jorstad (UMC Amsterdam) - Sportieve helden, onzichtbare risico's: plotse hartdood bij extreme inspanning
. Maarten Moen (TeamNL) = Medische zorg richting en rond de Olympische Spelen van Parijs

Interessante parallelsessies voor coaches

Tijdens het congres vinden er drie rondes van parallelsessies plaats. Als deelnemer maak je zelf een keuze aan welke sessie je wilt deelnemen. Het palet is breed en uitdagend. Alle sessies gaan in op de praktijk en bieden ruimte voor het stellen van vragen. Hieronder een aantal sessies die voor jou als coach mogelijk interessant kunnen zijn, bijvoorbeeld bij het voorkomen van blessures.

Een aantal sessies die voor jou als coach mogelijk interessant zijn:
. Ronde 1, sessie 1. De gangbeeldanalyse: wat vertelt jouw looppatroon?
Deze sessie biedt praktische toepassingen van gangbeeldanalyse, waaronder het identificeren van afwijkingen en het leggen van verbanden met blessures. Aan de hand van casuïstiek bespreken we toepassingen van gangbeeldanalyse in verschillende sporten en de klinische setting.
Jasper Snijders (Sportgeneeskunde Rotterdam)

. Ronde 2, sessie 1. Sportblessurecijfers en aanknopingspunten voor preventie
In het eerste deel van deze sessie bespreken we kort de landelijke sportblessurecijfers van 2022, brengen we hardloopblessures iets breder in beeld en kijken we wie er helemaal stoppen met een sport vanwege een blessure. Ook worden er blessurecijfers specifiek vanuit de Rotterdam Marathon gepresenteerd. Vervolgens gaan we in op aanknopingspunten voor preventie zoals de samenwerking met de KNAU en de Runfitcheck voor beginnende hardlopers.
Myrthe Heinen (VeiligheidNL) en Maaike Cornelissen (VeiligheidNL)

. Ronde 2, sessie 3. Hyper en hypo natraemie (te hoge of lage concentratie natrium in bloed)
Electrolietstoornissen komen frequent voor bij duursporten, vooral in warme omstandigheden. In deze sessie neemt Jelmer Alsma je mee in de normale regulatie van volume – en electroliethuishouding en warmteregulatie. Daarnaast gaat hij in op het ontstaan, behandelen en voorkomen van hypo- en hypernatriemie en geeft hij tips en tricks voor zowel de hospitale als prehospitale setting.
Jelmer Alsma (Erasmus MC)

. Ronde 3, sessie 1. Fietspositiemeting: hoe kleine aanpassingen een groot verschil maken & het nut van een fietspositiemeting
Een goed afgestelde fiets is van groot belang voor zowel recreatieve fietsers als professionele atleten. De sessie geeft inzicht in de biomechanica van het fietsen en leert hoe een optimale positie op de fiets de prestaties kan verbeteren en blessures kan voorkomen of verhelpen.
Jasper Snijders (Sportgeneeskunde Rotterdam)

. Ronde 3, sessie 4. Overbelasting in hardlopen monitoren met een slimme sok
Overbelasting en vermoeidheid zijn risicofactoren voor het oplopen van een blessure in het hardlopen. Ook na of tijdens een blessure, zoals tendinopathie, is het van belang hardlopers tijdens hun eigen routine te kunnen monitoren. In deze workshop hoor je over textiel-gebaseerde sensoren die met geavanceerde modellen de belasting tijdens het hardlopen monitoren.
Eline van der Kruk en Koen Jongbloed (TU Delft)


Naast deze sessies zijn er ook andere boeiende sessies, afhankelijk van je interesse en behoefte aan interactie. Het volledige overzicht staat op de website, zie link hieronder.