Athletic Skills Model ontwikkelt warming up-video’s voor meer plezier en variatie

94 video's ontwikkeld voor 'Rinus'

Het ASM (Athletic Skills Model) richt zich niet op slechts één doelgroep, maar maakt voor zowel de jeugd als voor ouderen voorbeeldvideo’s van oefeningen. De Schijf van 10!, waarin alle tien de grondvormen van bewegen zitten, vormt de basis voor deze video’s. Yordi Vermaat is Education Manager bij de ASM Academy en bedacht op verzoek van de KNVB en VeiligheidNL maar liefst 94 video’s voor Rinus, de online tool van de KNVB voor jeugdtrainers, vrijwilligers en begeleiders in Nederland. Hiermee bieden het ASM en de KNVB een laagdrempelige eerste kennismaking met het ASM en de Schijf van 10!.

Voor voetballers die ouder zijn dan veertien jaar bestaat het warming up-programma FIFA 11+. Het is wetenschappelijk aangetoond dat deze warming up-oefeningen effectief zijn en blessures voorkomen. “Het nadeel is echter dat ze weinig nageleefd worden door de spelersgroep en niet zoveel plezier teweegbrengen”, aldus Vermaat. “Daarom worden die oefeningen, ondanks hun bewezen effectiviteit, niet veel uitgevoerd. Omdat het ASM wél veel variatie en plezier in de oefeningen verwerkt, heeft de KNVB ons gevraagd video’s te maken met warming up-oefeningen volgens de ASM-filosofie.”

Voetbalatletisch vermogen

Dit houdt in dat de exact 94 video’s zijn gebaseerd op de tien grondvormen van bewegen, ook wel bekend als de Schijf van 10!. De video’s richten zich dus niet alleen op voetbal, maar ook op de breed motorische ontwikkeling van de spelers. “De tien grondvormen van bewegen zitten er niet allemaal in verwerkt, maar ze zijn wel ons uitgangspunt geweest. Samen met de KNVB en VeiligheidNL hebben we de video’s bedacht, voor de jongste jeugd tot en met voetballers van zestien jaar en ouder. De video’s verschillen in complexiteit, zodat we iedere doelgroep kunnen bedienen. Voor de allerjongsten is de warming up niet bedoeld vanuit blessurepreventie-oogpunt. Voor hen draait het erom dat ze in aanraking komen met allerlei grondvormen van bewegen, dus we willen ze met de warming up-oefeningen ook laten rollen, vallen en ballen laten gooien. Voor de oudere voetballers worden de oefeningen moeilijker. Ze vereisen meer aanpassingsvermogen, kracht en snelheid, waarmee een beroep wordt gedaan op hun voetbalatletisch vermogen.”

Onbewust

Ook de trainers komen door de warming up-video’s onbewust in aanraking met de filosofie van het ASM. “Dan heb je het niet alleen over de trainers van hoge elftallen, maar ook over vrijwilligers en ouders. Zij kennen niet de volledige achtergrond van het ASM, dat kunnen we ook niet van ze verwachten, maar het is een mooie manier om onze filosofie op een laagdrempelige manier te implementeren. We hebben ook al reacties gekregen van trainers die aangeven dat ze de warming up-vormen met veelzijdig bewegen interessant vinden en graag willen weten wat de gedachte erachter is. Ik leg ze dan de visie van het ASM uit.”

Veelbelovend

De komst van de video’s sluit aan bij de groeiende implementatie van het ASM in het voetballandschap. Eerder communiceerden we al over de webinar voor de VVON (Vakbond Voetbal Oefenmeesters Nederland) en intern worden bondscoaches en fysiotherapeuten van de KNVB opgeleid in het ASM. Met de video’s hoopt het ASM dat alle trainers impliciet aan veelzijdig bewegen bij hun spelers gaan werken. “De eerste resultaten zijn in ieder geval veelbelovend”, besluit Vermaat. “Uit onderzoek van het Amsterdam UMC en het UMC Utrecht blijkt dat de oefeningen met gemiddeld een 7,8 worden beoordeeld. We hopen dan ook dat de oefeningen voor langere tijd zullen worden uitgevoerd en dat de spelers meer variatie en plezier blijven ervaren.”