Medisch

Ernstige blessure treft 1 op de 5 profwielrenners en veel amateurs

Marianne Vos, Theo Bos, Steven Kruiswijk en Annemiek van Vleuten. Het zijn slechts vier van de tientallen professionele wielrenners die de afgelopen jaren last hadden van een beknelde bekkenslagader. Een nare aandoening, die onbehandeld grote gevolgen kan hebben. “Met name bij amateurs wordt een beknelde bekkenslagader vaak gemist. Masseurs, soigneurs en coaches kunnen helpen de aandoening sneller te ontdekken. Hoe eerder je er erbij bent, hoe beter een beknelde bekkenslagader te behandelen is’’, zegt Goof Schep. Hij is sportarts in het Máxima Medisch Centrum in Veldhoven en wereldwijd een van de weinige specialisten op het gebied van de beknelde bekkenslagader. Sporters uit binnen- en buitenland komen speciaal naar hem toe voor behandeling. “Dat zijn vooral wielrenners. Maar ook schaatsers, triatleten en enkele marathonlopers kunnen er last van krijgen.”

Zout en de marathon

Op donderdag 11 april 2024 vond het Rotterdam Marathon Sportmedisch Congres plaats, waarbij ook een aantal coaches aanwezig waren. Naar aanleiding van de lezing van dr. Jelmer Alsma is het onderstaande artikel gemaakt. Want vrijwel alle marathonlopers hebben aan het einde van hun race een hyponatriëmie. Wat is dit, waarom wil je dit weten en wat kun je ermee als coach van hardlopers die de marathon lopen?

Waarom hebben de kinderen van nu een grotere kans op blessures? (deel 1 van 2)

Een tsunami aan knieblessures en nek-, schouder- en rugklachten. Dat is wat Edwin Goedhart, sinds 2012 bondsarts bij de KNVB, de komende jaren verwacht. Oorzaak? De coördinatie van de huidige jeugd is zienderogen achteruitgegaan. In een tweeluik delen we zijn verhaal. Vandaag deel 1. “We groeien op in een omgeving waarin je niet mag falen en niet uitgedaagd wordt.”

Rotterdam Marathon Sportmedisch Congres op donderdag 11 april 2024

Een sportevenement als de Rotterdam Marathon heeft als doel om grote groepen mensen aan het bewegen te krijgen en goede gezondheid en leefstijl te stimuleren. Goede zorg rondom het sportevenement is van cruciaal belang voor een geslaagd evenement. Deze evenementenzorg gaat inmiddels verder dan alleen de acute zorg tijdens het evenement zelf. Het gaat bijvoorbeeld ook om voorlichting aan deelnemers over voorbereiding, leefstijl en blessurepreventie of nazorg bij grote incidenten. Evenementenzorg vergt daarom veel samenwerking met meerdere partijen die betrokken zijn bij de organisatie van het evenement, zoals evenementenorganisatoren, (para)medici, GHOR… over inzet van bijvoorbeeld ambulances, doorstroming van deelnemers en inzet van weersafhankelijke maatregelen.

"Samenwerking tussen alle disciplines is belangrijker dan ooit"

Sporters moeten zoveel mogelijk gezonde trainingsuren en wedstrijden kunnen hebben. Dat is de visie van de medische staf van NOC*NSF, zegt Maarten Moen, TeamNL hoofdexpert medisch. “Wie fysiek en mentaal gezond kan trainen, zal minder uitvallen en daardoor beter presteren.”

Voetbal blijft leider in blessures, maar risico lijkt af te nemen

Voetbal staat al lange tijd bekend als de sport met het hoogste aantal blessures, vooral omdat het de grootste teamsport is. De nieuwste cijfers van 2022 van VeiligheidNL laten een positieve ommekeer in de blessurecijfers zien. Hoewel het aantal blessures in het algemeen licht is gestegen, blijkt het risico op blessures ten opzichte van vóór de coronatijd te zijn afgenomen.

VeiligheidNL zoekt coaches voor onderzoek naar blessurepreventie

VeiligheidNL is hét kenniscentrum letselpreventie. Alles wat wij doen, doen we om het aantal letsels te verminderen en waar mogelijk te voorkomen. Ook sportblessures. Want elke dag raken ruim 12.000 sporters geblesseerd. Veel blessures zijn gelukkig te voorkomen. Als trainer/coach heb jij hierin een belangrijke rol en VeiligheidNL wil je hier graag bij ondersteunen.

Herken een hersenschudding

Na een val, botsing of een kopduel met de tegenstander kan het gebeuren dat een speler een hersenschudding oploopt. De hersenen zijn dan voor korte tijd letterlijk door elkaar geschud. Spelers kunnen hierdoor problemen krijgen met de concentratie of het geheugen of zeer gevoelig worden voor licht en geluid, ook wel overprikkeling genoemd. Hoewel de gevolgen van een hersenschudding meestal niet blijvend zijn, kan men er wel veel last van hebben. Vooral omdat de meeste gevolgen aan de buitenkant niet zichtbaar zijn. Sporten met een hersenschudding is zeer gevaarlijk en moet voorkomen worden. De Hersenstichting legt in dit artikel uit hoe je een hersenschudding bij een sporter herkent en hoe je hier als coach het beste mee om kunt gaan.

Zo sport en train je verantwoord in de hitte

Wat gebeurt er met het lichaam tijdens inspanning in de warmte? Zeker duursport kan in de zomer een aanslag zijn op het lijf, vooral als dat lijf de warmte nog niet gewend is. De Vereniging voor Sportgeneeskunde heeft aanbevelingen geschreven voor sporten in warm weer, die ook voor trainers en coaches goed zijn om te kennen. Sportarts in opleiding en voormalig topatleet Tom Wiggers schreef mee aan de aanbevelingen. “Warmte heeft een negatieve invloed op de inspanningscapaciteit.”