Teambuilding

Zes tips om het seizoen met je team goed te starten

Eindelijk is het dan zover: de Olympische Spelen zijn begonnen. Terwijl je de verschillende Nederlandse sporters en teams in actie ziet, is het slim om alvast na te denken over hoe je met jouw sporters het nieuwe seizoen wil gaat starten. Ook al weten we nog niet precies hoe dat er straks gaat uitzien (i.v.m. Corona-maatregelen), waar je als coach wel controle over hebt, is jouw team een goede start geven.

Teamdoelen stellen: lessen uit het Nieuw-Zeelandse toprugby

Sporters die vertrouwen hebben in hun eigen kunnen, presteren over het algemeen beter. Ze stellen uitdagender doelen, twijfelen minder en zijn meer gefocust. Ditzelfde geldt ook voor teams: hoe groter het vertrouwen van de teamleden in de capaciteiten van het team als geheel, hoe beter het team presteert.

In drie stappen bouwen aan een excellent begeleidingsteam

Veel sportteams en groepen sporters binnen RTC’s (denk aan sportklimmen, judo en turnen), hebben een handvol experts om zich heen. Dit begeleidingsteam bestaat vaak uit enkele coaches, een fysiotherapeut, een sportpsycholoog, een fysiektrainer en/of een teammanager. Alle aandacht en energie van dit begeleidingsteam gaat (uiteraard, zul je misschien denken) uit naar de groep sporters. Met de gedachte: ‘Full focus op de groep, zodat zij optimaal kunnen presteren.’

Eigenbelang versus teambelang: zo vergroot je de focus op het gezamenlijke resultaat

De Netflixserie QB1 volgt drie zeer talentvolle American football-quarterbacks uit drie verschillende teams in hun laatste seizoen op high school. Deze jongens willen in dat laatste jaar zo goed mogelijk presteren, en zo veel mogelijk goede beelden van succesvolle veldacties verzamelen, voor een zo groot mogelijke kans op de overstap naar de NCAA Divison 1 college football.

Slim gebruik van muziek helpt teams beter presteren

Toen ik zelf nog basketbalde, luisterde ik onderweg naar de sporthal en tijdens de warming-up graag naar muziek. Een van de nummers die mij hielp om in de juiste mood te komen was ‘Rabbit Run’ van Eminem. Dit nummer zorgde bij mij voor veel energie, zin om er hard voor te gaan, en het krijgen van de juiste focus.

Shorttrackcoach Jeroen Otter over de dagen dat het leven plots niet meer maakbaar was

Afgelopen zomer overleed zijn geliefde pupil Lara van Ruijven, ‘Laar’, op een trainingskamp in de Pyreneeën. Jeroen Otter, bondscoach van de shorttrackers, kan zich niet herinneren zich ooit slechter gevoeld te hebben dan daar in Perpignan en Font Romeu. “Dit was als coach en als mens het zwaarste dat ik ooit heb meegemaakt.”

Kampioen worden? Kies niet één, maar vier aanvoerders

Wie is de aanvoerder in jouw team? Wie heeft hem/haar die rol gegeven? En wat is daarbij doorslaggevend geweest? En heb je wel eens nagedacht over gedeeld leiderschap?

Waarom online bingo geweldig is voor goede teamprestaties

Een kleine quiz: welk team zal, zodra de competities eindelijk weer worden opgestart, beter presteren? 1) Het team dat het beste maakt van de mogelijkheden om te trainen tijdens deze lockdown: individuele kracht- en hardlooptraining, techiektraining in twee-of viertallen, met af en toe een uitstapje naar een andere sport? 2) Of het team dat dit allemaal doet EN elke twee weken een training opoffert om een online teammeeting te organiseren, waarin ze elkaar beter leren kennen of samen bingo spelen?

Hoe leid je de ontwikkeling van je team in goede banen?

Een team is niet vanzelf een eenheid. Daarin ben jij als trainer-coach een belangrijke factor. Het is dan ook belangrijk om in de teamontwikkeling te investeren. Maar hoe pak je dat aan? Dit artikel geeft je praktische tips om de ontwikkeling van een team in goede banen te leiden.

Kampioenenmaker Ton Boot wordt 80 en eindelijk staat zijn ‘methode’ op papier

De naam Ton Boot heeft in de Nederlandse sportwereld een bijzondere klank. Boot is synoniem voor eigenzinnigheid, intense gedrevenheid, en – in zijn tak van sport – ongeëvenaarde successen. Vandaag, 16 oktober, wordt hij 80. Ton Boot zet op die dag zijn eigen verjaardag luister bij met de publicatie van het boek ‘Voorkom de crisis! De methode-Ton Boot’.

VOORKOM DE CRISIS! De methode-Ton Boot

Terugkijkend op de bijzondere momenten uit zijn leven als uitzonderlijk top­sportcoach, brengt Ton Boot zijn methode stap-voor-stap in kaart, waarbij hij zijn bevindingen voortdurend projecteert op de praktijk. Niet alleen de praktijk van het basketbal, maar ook de praktijk van andere topsportcoaches.