Omdenken: maak van een nadeel een voordeel

Blogs Beijing - blog 6 (09.02.2022)

Minder horen meer zien! De poule-fase van het dames ijshockeytoernooi is gisteren afgesloten en de acht beste ploegen mogen door naar de kwartfinales. Het Deense team is helaas niet één van die acht beste ploegen, maar heeft toch een legendarisch toernooi gedraaid. Het was de allereerste Deense ijshockeyploeg op een Olympische Spelen en daarom een bijzonder moment. Josefine Jakobsen hielp het team naar hun enige overwinning. Met een goal en een assist van Jakobsen won het team met 3-1 van Tsjechië. Jakobsen is top-ijshockeyster met een beperking: haar gehoor is beschadigd.

"Als ik op het ijs sta, moet ik in bepaalde situaties extra alert zijn en opletten omdat ik mijn gehoor niet kan gebruiken"

Op het ijs heeft Jakobsen volledige controle over alles wat er gebeurt, dankzij haar spel-intelligentie en haar oog voor het spel. “Ze zeggen wel dat het lijkt alsof ik ogen in mijn nek heb,” zegt ze. Op deze manier compenseert ze voor haar gehoorstoornis. Normaal gesproken vertrouwt ze op een combinatie van een hoortoestel en liplezen, maar tijdens het hockeyen kan ze geen lippen lezen. “Ik denk zeker dat mijn manier van hockeyen beïnvloed is door het feit dat ik niet zo goed hoor. Als ik op het ijs sta, moet ik in bepaalde situaties extra alert zijn en opletten omdat ik mijn gehoor niet kan gebruiken", zegt Josefine Jakobsen.

Haar slechthorendheid is voor Josefine nooit een beperking geweest, ook is het niet iets wat haar definieert. “Het is voor mij vanzelfsprekend. Het is een onderdeel van mij, maar wel een klein onderdeel. Maar ik vertel er graag over, zeker als dat anderen met een gehoorbeperking inspireert groots te blijven dromen.”

De Amerikaanse sportklimster Kyra Condie, die op de Olympische Spelen in Tokyo als 11e eindigde, heeft na een ingrijpende operatie om haar scoliose te behandelen een beperkte bewegingsvrijheid in haar rug. Haar bovenste tien wervels zitten aan elkaar vast. Het feit dat ze haar bovenrug niet kan buigen of draaien maakt dat ze haar klimtechniek helemaal heeft moeten aanpassen. Kyra klimt met een roekeloze, systematische intensiteit. Ze bijt zich vast in bewegingen die onmogelijk lijken tot ze ineens lukken.

Een ander mooi voorbeeld van omdenken is Dick Fosbury, de bedenker van de hoogspringtechniek de Fosbury flop. Fosbury had zoveel moeite met de coördinatie van de hoogspringtechniek dat hij op zoek ging naar een techniek die beter bij hem paste en deze techniek is inmiddels niet meer weg te denken.

Door te kijken naar de werkelijkheid zoals hij is, je onveranderbare nadelen of beperkingen te accepteren én op zoek te gaan naar mogelijkheden ben je in staat van een nadeel een voordeel te maken.

Meer lezen?

Klik hier voor meer over focussen op wat je kunt controleren.

Klik hier voor meer over omdenken.