Tips voor coaches over spanning bij sporters

Iedere wedstrijd weer: zo veel zenuwen en spanning dat het (bijna) niet meer lukt om te presteren. Super vervelend! Voor de sporters zelf, maar ook voor jou als coach. Hoe ga je daarmee om? In een reeks korte info-artikelen heeft de Vereniging voor Sportpsychologen Nederland in de nieuwsbrief van NLcoach tips gegeven hoe om te gaan met gespannen sporters. Deze tips staan hieronder.

Tip 1. Erken spanning

Het ervaren van spanning en zenuwen is eigenlijk heel normaal. Een sporter heeft immers lang naar dit moment toe geleefd. Als coach kun je dit richting de sporter daarom het beste erkennen. Leef mee met hem en ondervraag wat hij denkt en voelt. Door eerst te erkennen en daarna met interesse naar de sporter te luisteren, normaliseer je het gevoel. Dat kan al een hele opluchting zijn en gevoelde spanning verminderen.

Tip 2. Achterhaal de bron van spanning

Achterhaal waar de spanning van de sporter vandaan komt. Dit kun je doen door goed op te letten wat een sporter zegt en/of doet tijdens zijn voorbereiding. Herken je bepaalde zinnen die hij vaker zegt? Wat betekent dit? Als hij het bijvoorbeeld veel over de prestatie zelf heeft, zou dat kunnen betekenen dat de zenuwen voortkomen uit de focus op het eindresultaat.

Tip 3. Controleerbare zaken

Wanneer een sporter zich gespannen of zenuwachtig voelt (vlak) voor een wedstrijd, kan dat verschillende oorzaken hebben. Meestal heeft het te maken met dat de focus op iets ligt dat niet relevant of oncontroleerbaar is. Onderzoek samen met de sporter wat relevante zaken zijn om op te focussen en ga daarbij na of deze controleerbaar zijn. Bedenk eventueel andere zaken die (wel) controleerbaar zijn en oefen dit tijdens trainingen.