Zeer geslaagde webinar van Athletic Skills Model voor voetbaltrainers

Woensdag 21 april verzorgde de ASM Academy voor de Vakbond Voetbal Oefenmeesters Nederland (VVON) de webinar ‘Sporten hebben meer gemeen dan ze verschillen’. Ruim 460 enthousiaste voetbaltrainers klokten online in om meer te horen over het Athletic Skills Model (ASM) en de toepassing ervan in de voetbalwereld. Door de positieve resultaten van de afsluitende enquête kan worden teruggekeken op een geslaagde kennismaking.

Naast de vele docenten bewegingsonderwijs, fysiotherapeuten en buurtsportcoaches, is er ook vanuit het voetballandschap veel interesse in het ASM. Dat is begrijpelijk, gezien de achtergrond van de twee founders van het model: Prof. Dr. Geert Savelsbergh wordt vanwege zijn wetenschappelijke kennis en bijdrage aan het voetbal ook wel de voetbalprofessor genoemd, terwijl René Wormhoudt zijn rol als conditietrainer bij het Nederlands elftal eerder al vervulde bij AFC Ajax. De interesse vanuit de voetbalwereld in het ASM uit zich momenteel via diverse betaald voetbalorganisaties die een ASM-gekwalificeerde fysiektrainer zoeken, zoals FC Groningen. Daarnaast is het Sport Medisch Centrum van de KNVB deels ingericht volgens het ASM en ontwikkelde het ASM voor Rinus, de online tool van de KNVB voor voetbaltrainers, video’s met warming-up-oefeningen waarin veelzijdig bewegen terugkomt. Om op de hoogte te blijven van de nieuwste inzichten, volgen deze voetbaltrainers jaarlijks diverse bijscholingen, opleidingen of zoals onlangs de webinar ‘Sporten hebben meer gemeen dan ze verschillen’.

Grondvormen integreren

Yordi Vermaat is Education Manager bij de ASM Academy en presenteerde de webinar. “In het ASM worden sporten ingedeeld op basis van de tien grondvormen van bewegen, ook wel bekend als de Schijf van 10!”, legt hij uit. “Elke sport bevat een aantal van deze grondvormen, maar mist er ook een paar. Zo ook voetbal. Dat inzicht hebben we meegegeven in de webinar: blijf vooral lekker voetballen, maar er is meer mogelijk om van iemand een goede voetballer te maken. Door meer grondvormen te integreren in een voetbaltraining, komen de voordelen van veelzijdig bewegen namelijk tot uiting. Het leidt tot blessurepreventie, meer creativiteit, minder vroege sportverlaters en meer plezier, maar uiteindelijk ook tot betere prestaties. Daarom was de webinar interessant voor trainers van zowel amateurclubs als betaald voetbalorganisaties.”

Doelgroep bedienen

Terwijl het belang van veelzijdig bewegen en een breed motorische ontwikkeling steeds meer gehoor vindt, onderscheidt het ASM zich door naast het fysieke aspect ook accommodaties, perceptueel gedrag en competenties mee te nemen. Het is simpelweg een groter bouwpakket dan alleen ‘meerdere sporten doen’. Om dat zo interessant mogelijk te maken voor de aanwezige VVON-leden, spitste Vermaat de inhoud van de webinar echt toe op het voetbal. “Niet iedereen heeft evenveel kennis van het ASM. Om de doelgroep zo goed mogelijk te bedienen, helpt het om herkenbare voetbalvoorbeelden als het opleidingstraject van Ruud van Nistelrooij of Jackie Groenen te delen. Op die manier wil ik zowel degenen in het mannen- als het vrouwenvoetbal meenemen in de beginselen van het Nederlandse gedachtegoed. En dat is gelukt, want de reacties waren lovend. Dit is voor herhaling vatbaar.”