Door Tessa de Wekker

Ernstige blessure treft 1 op de 5 profwielrenners en veel amateurs

Marianne Vos, Theo Bos, Steven Kruiswijk en Annemiek van Vleuten. Het zijn slechts vier van de tientallen professionele wielrenners die de afgelopen jaren last hadden van een beknelde bekkenslagader. Een nare aandoening, die onbehandeld grote gevolgen kan hebben. “Met name bij amateurs wordt een beknelde bekkenslagader vaak gemist. Masseurs, soigneurs en coaches kunnen helpen de aandoening sneller te ontdekken. Hoe eerder je er erbij bent, hoe beter een beknelde bekkenslagader te behandelen is’’, zegt Goof Schep. Hij is sportarts in het Máxima Medisch Centrum in Veldhoven en wereldwijd een van de weinige specialisten op het gebied van de beknelde bekkenslagader. Sporters uit binnen- en buitenland komen speciaal naar hem toe voor behandeling. “Dat zijn vooral wielrenners. Maar ook schaatsers, triatleten en enkele marathonlopers kunnen er last van krijgen.”

TeamNL Expert Kamiel Maase legt verbinding tussen sport en wetenschap

Talent en hard trainen alleen zijn allang niet meer genoeg om de top te halen in de sport. Voor die laatste procenten tussen een goede en een topprestatie zijn kennis een innovaties onmisbaar. Voormalig atleet Kamiel Maase is sinds 2009 prestatiemanager kennis, onderzoek & ontwikkeling bij NOC*NSF. “Ik leg de verbinding tussen sport en wetenschap. Ik heb geen eigen lab, geen windtunnel, maar ik zoek de samenwerking met universiteiten, hogescholen en bedrijven.”

Maatwerk, wat is dat eigenlijk?

One size fits all is niet meer van deze tijd. Daar zullen de meeste coaches het wel over eens zijn. Het omgaan met mensen en het coachen van sporters is maatwerk. Maar wat is maatwerk eigenlijk? “Maatwerk is het rekening houden met de natuurlijke voorkeuren van atleten op cognitief, motorisch, emotioneel en motivationeel gebied. In de praktijk gebeurt dat maar heel weinig”, zegt Bennie Douwes.

Hoe coach je sporters uit de Generatie Z?

Lange tijd bevolkten ze alleen de jeugdteams. Maar inmiddels zijn atleten uit Generatie Z ook ruim vertegenwoordigd in seniorenteams. De oudsten van het cohort zijn immers al 25, de jongsten pas 11. En die generatie, opgegroeid in een compleet digitale wereld, vraagt een eigen aanpak. Met name van Boomer-, Gen X- en Millennial-coaches. “Coaches en spelers snappen elkaar niet altijd”, zegt René Boender. “Coaches die succesvol willen zijn in de toekomst, móeten leren omgaan met Generatie Z.”

“Verandering in het turnen is mogelijk, maar niet makkelijk”

“Bij elke andere coach was ik al lang gestopt. Bij Aimee ging het lang vooral om de fun.” Het zijn de woorden van Simone Biles, de meest succesvolle turnster aller tijden met vier keer olympisch goud en negentien wereldtitels. Aimee is Aimee Boorman, haar voormalige trainster die sinds het succes van Biles wereldwijd bekendstaat om haar kindvriendelijke aanpak. Tot aan de Olympische Spelen is ze assistent-bondscoach van het Nederlands team.

Zo sport en train je verantwoord in de hitte

Wat gebeurt er met het lichaam tijdens inspanning in de warmte? Zeker duursport kan in de zomer een aanslag zijn op het lijf, vooral als dat lijf de warmte nog niet gewend is. De Vereniging voor Sportgeneeskunde heeft aanbevelingen geschreven voor sporten in warm weer, die ook voor trainers en coaches goed zijn om te kennen. Sportarts in opleiding en voormalig topatleet Tom Wiggers schreef mee aan de aanbevelingen. “Warmte heeft een negatieve invloed op de inspanningscapaciteit.”