Topsport

Rotterdam Marathon Sportmedisch Congres op donderdag 11 april 2024

Een sportevenement als de Rotterdam Marathon heeft als doel om grote groepen mensen aan het bewegen te krijgen en goede gezondheid en leefstijl te stimuleren. Goede zorg rondom het sportevenement is van cruciaal belang voor een geslaagd evenement. Deze evenementenzorg gaat inmiddels verder dan alleen de acute zorg tijdens het evenement zelf. Het gaat bijvoorbeeld ook om voorlichting aan deelnemers over voorbereiding, leefstijl en blessurepreventie of nazorg bij grote incidenten. Evenementenzorg vergt daarom veel samenwerking met meerdere partijen die betrokken zijn bij de organisatie van het evenement, zoals evenementenorganisatoren, (para)medici, GHOR… over inzet van bijvoorbeeld ambulances, doorstroming van deelnemers en inzet van weersafhankelijke maatregelen.

Veerkracht is trainbaar, maar dat vraagt creativiteit van de coach

Sporters die willen presteren worden vroeg of laat geconfronteerd met tegenvallers: blessures, vormverlies, gebrek aan motivatie of slechte prestaties. Atleten die daar beter uitkomen of goed mee om kunnen gaan, beschikken over een cruciale eigenschap in de sport: veerkracht. Over dit thema wordt al veel wetenschappelijk onderzoek verricht en ook in de praktijk van de sport en daarbuiten is al veel ervaring opgedaan wat werkt om ‘de knop om te zetten’ bij sporters. Na het Jaarcongres Wetenschap voor de Sportpraktijk 2023 op 28 november in Woerden gingen ruim honderd trainer-coaches en andere geïnteresseerden naar huis met nieuwe inzichten hoe ze veerkracht bij sporters kunnen herkennen en verbeteren.

Perfectionisme bij sporters

Een veelvoorkomend kenmerk van (top)sporters is dat ze perfectionistisch zijn. Dit kan helpend zijn in hun carrière om de absolute top te bereiken, omdat ze bereid zijn vol voor hun sport te gaan en er alles voor te doen en te laten. Zo zullen ze net dat stapje extra zetten in trainingen om zich zo goed mogelijk te kunnen ontwikkelen en zich ultiem voor te bereiden op wedstrijden.

"Samenwerking tussen alle disciplines is belangrijker dan ooit"

Sporters moeten zoveel mogelijk gezonde trainingsuren en wedstrijden kunnen hebben. Dat is de visie van de medische staf van NOC*NSF, zegt Maarten Moen, TeamNL hoofdexpert medisch. “Wie fysiek en mentaal gezond kan trainen, zal minder uitvallen en daardoor beter presteren.”

De coach als selectiemaker - Jeroen Delmée

Maken de beste spelers ook het beste team? En hoeveel specialisten selecteer je eigenlijk? Het zijn zomaar wat vragen die een coach zichzelf zal stellen bij het samenstellen van een wedstrijd- of toernooiselectie. Jeroen Delmée, bondscoach van de Nederlandse hockeyers, kent de breinbrekers als selectiemaker.

"Prestatiegedrag en mentale gezondheid gaan hand in hand"

Een topsportprestatie begint bij de sporter zelf, maar hij of zij kan het niet alleen. Ook de bijdrage vanuit de wetenschap is cruciaal. TeamNL onderscheidt daarom zes verschillende expertisegebieden waarop de topsporters ondersteuning kunnen krijgen: medisch, voeding, prestatiegedrag en mentale gezondheid, topsportcultuur, strength & conditioning en sport science. Eefje Raedts is, nadat ze in 2016 al onderdeel werd van het expertdomein prestatiegedrag en mentale gezondheid, sinds 2022 de TeamNL hoofdexpert op dit vakgebied.

Topsport- en Talentcoach is nu een vak mét erkende hbo-opleiding

Het is een erkenning voor het coachvak. Want dat is het coachen, een echt vak, zo heeft nu ook de overheid – met erkenning van een tweejarige hbo-opleiding – ingezien. Wie dat wil, kan nu een studie volgen die je vormt tot Topsport- en Talentcoach.

Trainer-coach is een vak! Nieuwe opleiding Ad Sport

In september 2023 start weer de tweejarige associate degree deeltijdopleiding: de Ad Sport, uitstroomprofiel Topsport- en Talentcoach. Het is de ideale stap voor (ex-) topsporters die trainer-coach willen worden en voor getalenteerde coaches bij bonden en verenigingen die zich in twee jaar willen ontwikkelen tot trainer-coach op het hoogste (top)sportniveau.

Jeroen Otter wordt ‘coach van de coaches’ bij NOC*NSF

Per 1 juni start Jeroen Otter bij de NOC*NSF als de ‘coach van de coaches’. Shorttrackcoach Otter, die nu nog bij de KNSB in dienst is, volgt bij het High Performance Team van NOC*NSF Francesco Wessels op.

Rotterdam Topsport zoekt een Adviseur Topsport

Rotterdam Topsport zoekt een ambitieuze en gedreven Adviseur Topsport die verbindt, organiseert en inspireert (32 – 36 uur per week). Help jij topsporters in de mooie sportstad Rotterdam hun dromen te realiseren?

Mijlpaal: Ad Sport aan de HvA krijgt positief advies

Het is bijna zover! Op 13 december gaf een visitatiecommissie positief advies aan de NVAO over de start van een Ad Sport - uitstroomprofiel Topsport en Talentcoach aan de Hogeschool van Amsterdam (HvA). Begin van dit jaar werd reeds erkend dat er binnen de Nederlandse sportwereld behoefte is aan een Associate degree Sport. Een cruciale stap binnen het trainersvak waar de HvA, verschillende sportbonden en NOC*NSF hard aan hebben gewerkt.

Stoppen met topsport: En nu?

Elke sporter die stopt met topsport gaat van elke dag bezig zijn met de sport naar veel vrije tijd. Ofwel, een leven waarin alles in het teken staat van sport, prestatie en doelen behalen, naar een leven zonder deze prestaties en doelen. Voor sommige sporters is deze overgang vrij eenvoudig, maar voor andere sporters betekent dit dat ze zichzelf weer helemaal moeten terugvinden. Bijna (her)ontdekken wie ze zijn zonder de sport en wat ze leuk vinden.

Voetbaltalent is onder 12 jaar moeilijk te herkennen

Veel scouts die voetballers onder de 12 jaar beoordelen, denken niet dat ze toekomstige profvoetballers op die leeftijd kunnen herkennen. Scouts geven aan dat ze pas van een speler op bijna 14-jarige leeftijd kunnen inschatten of die deze potentie heeft. Dat blijkt uit recent Gronings onderzoek naar hoe scouts voetbaltalent herkennen.

Kampioenenmaker Ton Boot wordt 80 en eindelijk staat zijn ‘methode’ op papier

De naam Ton Boot heeft in de Nederlandse sportwereld een bijzondere klank. Boot is synoniem voor eigenzinnigheid, intense gedrevenheid, en – in zijn tak van sport – ongeëvenaarde successen. Vandaag, 16 oktober, wordt hij 80. Ton Boot zet op die dag zijn eigen verjaardag luister bij met de publicatie van het boek ‘Voorkom de crisis! De methode-Ton Boot’.

Trainen met mondkapjes, is dat nodig?

Topsport Topics beantwoordt voor NLCOACH, onder meer, vragen vanuit de topsport. Deze worden gewoonlijk vertrouwelijk behandeld en niet publiekelijk gedeeld. Maar soms is een vraag erg actueel, leeft deze ook buiten het topsportkader en is er ook belang bij het Kenniscentrum Sport & Bewegen om het antwoord breder te delen. Bondscoach shorttrack Jeroen Otter verleende toestemming om zijn vraag – Kan het trainen met mondkapjes het risico op verspreiding van het coronavirus verminderen? – publiek te maken en ook hier te beantwoorden.

Gouden volleybalfinale Spelen 1996 ‘mooiste sportwedstrijd ooit’

De olympische volleybalfinale van de Olympische Spelen van 1996 in Atlanta, die Nederland na een bloedstollende ontknoping won van Italië, is uitgeroepen tot mooiste sportwedstrijd ooit. Dat is het resultaat van de verkiezing in het Radio 1-programma NOS Langs de Lijn.