Paul van Ass wil ‘apk-keuring’ voor coaches in strijd tegen grensoverschrijdend gedrag

© ANP | NLcoach-voorzitter Paul van Ass als coach bij de Haagse hockeyclub HGC.

Volgens Paul van Ass, voorzitter van NLcoach, zou een periodieke ‘apk-keuring’ voor coaches grensoverschrijdend gedrag sneller aan het licht kunnen brengen en voorkomen dat misbruik lang blijft voortslepen. Dat zegt hij in een interview met het Algemeen Dagblad. Later herhaalde hij die woorden op Radio1 in het nieuws- en actualiteitenprogramma Stax&Toine.

Zo’n ‘apk’ zou volgens Van Ass onderdeel moeten worden van de Beroepscode van NLcoach. Naar aanleiding van de zaak rond mogelijk grensoverschrijdend gedrag en fysieke intimidatie door coaches in het Nederlandse topturnen maakte hij zich in een interview op deze site in augustus al sterk voor het sportbreed omarmen van de Beroepscode. Collega-coaches steunden die oproep later.

“Iedereen zou die (Beroepscode, red.) moeten ondertekenen. Dan heeft het waarde. Het gaat me niet alleen om de topcoaches, ik denk ook aan die 400.000 vrijwilligers”, zegt de voorzitter van NLcoach tegen het AD.

“Wij kunnen nadenken over een soort apk voor coaches. En NLcoach kan daarbij een rol spelen”, aldus Van Ass in het interview met de krant.

De leden van de belangenvereniging zouden wel akkoord moeten gaan met externe ‘controle’ bij de training. “Ik spreek uit ervaring als ik zeg dat je daar als coach niet op zit te wachten”, aldus Van Ass. “‘Waar bemoei je je mee?’, wordt er al gauw geoordeeld. Het zou sterk zijn als alle coaches, verbonden aan meerdere sportbonden, zouden zeggen: zo’n apk zou mooi zijn, want dan houden we elkaar in evenwicht. Dan heeft het draagvlak.”

Lees verder:
Het volledige interview met Paul van Ass in het AD is hier te lezen.

De NLcoach Beroepscode: juist in deze tijd extra belangrijk. Coaches over de oproep van Paul van Ass om de code te ondersteunen.

Lees hier het eerdere interview op nlcoach.nl met Paul van Ass over de Beroepscode: “De code is een permanente spiegel die wij elkaar en onszelf constant moeten voorhouden.”