Artikelen

"Een rijkere leeromgeving is nooit nadelig voor een talent"

Martin Truijens (47) stond jarenlang als zwemcoach aan de rand van het zwembad om Nederlandse en later Deense toppers te begeleiden. Vier jaar geleden maakte hij een verrassende overstap naar de wielersport. Bij CyclingClassNL, een initiatief van NOC*NSF, KNWU en Team Visma | Lease a Bike, houdt hij zich als hoofdcoach bezig met de opleiding van nieuw wielertalent. Die functie combineert hij sinds november 2024 met de rol van programmamanager talentontwikkeling bij de KNWU. Daar ziet hij kans de opleidingspiramide vanuit een breder perspectief te benaderen. Dat is volgens hem hard nodig voor de toekomst van het Nederlandse wielrennen.

ECO-Coachen: Duurzaam coachen in sport en samenleving

ECO-Coachen is ontstaan op het CIOS Heerenveen, waar nieuwsgierigheid en samenwerking tussen coaches uit verschillende sporten leidde tot een unieke kruisbestuiving. Een mooi voorbeeld daarvan is een alternatieve training voor voetballers van Jong Oranje onder leiding van Foppe de Haan.

Nu in NLCOACH: gouden bondscoach Jeroen Delmee over het succes van de hockeymannen

De nieuwe editie van vakblad NLCOACH verschijnt deze week! In dit nummer hebben we een uitgebreid interview met gouden bondscoach Jeroen Delmee. Hij leidde de Nederlandse hockeyers voor het eerst na 24 jaar naar de olympische titel. Verder valt in dit magazine te lezen over de bijzondere band tussen oud-turnkampioen Epke Zonderland en zijn coach Daniël Knibbeler en deelt Martin Truijens zijn visie op talentontwikkeling in het Nederlandse wielrennen.

ASM-OldStars trainerscursus: ouderen beter en met plezier laten bewegen

OldStars is een initiatief van het Nationaal Ouderenfonds en een erkende interventie van het Kenniscentrum Sport & Bewegen. De ASM Academy verzorgt de inhoud en opleidingen, zoals de ASM-OldStars trainerscursus. Tijdens deze opleiding ontwikkel je als trainer, fysiotherapeut, buurtsportcoach of begeleider een beter inzicht in de doelgroep ouderen. Je doet (meer) kennis en vaardigheden op over beweeg- en spelvormen voor 65+’ers en leert hoe je OldStars-kernwaarden als bewegen, ontmoeten, meedoen en zelfredzaamheid praktisch vormgeeft. Hiermee leer je de ouderen niet alleen beter, maar ook met meer plezier bewegen.

Mentale kracht als kampioenmaker

De Eredivisie 2024/2025 zit erop. PSV kroonde zich tot kampioen, Ajax eindigde teleurstellend als tweede, ondanks een sterke eindsprint. Achter deze sportieve cijfers zit echter een dieper verhaal. Als geregistreerd sportpsycholoog ziet Ciska de Bruijn vooral de mentale processen die het seizoen hebben bepaald. Voor coaches biedt dit waardevolle lessen.

Maatwerk voor jonge atleten in de groei: meten en flexibel zijn

Kracht en conditie: de bouwstenen voor iedere jonge atleet. Maar wanneer die bouwstenen verkeerd gelegd worden, kunnen ze juist averechts werken. Skills aanleren is één, ze effectief toepassen is twee. Oftewel, aldus René Wormhoudt in zijn openingswoord op de Masters of Movement masterclass op vrijdag 4 april: “Als je auto stuk is, duw je hem toch ook niet van de zijkant aan? Dan kun je nog zo sterk zijn, om te presteren is adaptability nodig.”

Trainer speelt belangrijke rol bij mentale gezondheid jonge sporters

De sportomgeving is een plek waar de mentale gezondheid van jonge sporters kan worden versterkt. De inzet, vaardigheden en manier van training geven van de trainer spelen hierbij een belangrijke rol. Dat blijkt uit het onderzoek ‘Mentale gezondheid van jonge sporters van het Mulier Instituut’. Onderzoeker Wikke van Stam geeft hierin advies hoe jeugdtrainers van jonge sporters (5 – 25 jaar) de mentale gezondheid kunnen bevorderen.

Reservespelers, de onzichtbare kracht van het team

In elke sport draait het om details. Tactiek, techniek, fysieke fitheid en steeds vaker ook: mentale kracht.Toch wordt één cruciale groep vaak vergeten in mentale begeleiding: de reservespelers. In voetbal, basketbal, hockey en andere teamsporten geldt: je kunt geen kampioen worden zonder een sterke bank. Een goed gecoachte bank maakt vaak het verschil tussen een gelijkspel en een overwinning. In dit artikel duikt Ciska de Bruin in actuele inzichten uit de sportpsychologie en geeft ze coaches vijf direct toepasbare strategieën om reservespelers mentaal te begeleiden, te motiveren en klaar te stomen als cruciale krachten binnen het team.

Arnoud Hummel nieuwe Hoofdcoach bij de Nederlandse Roeibond

Per 1 mei 2025 verwelkomt de Koninklijke Nederlandse Roeibond Arnoud Hummel als nieuwe hoofdcoach van het Nederlandse toproeien. Hij volgt Eelco Meenhorst op, die na grote successen in Parijs eind vorig jaar stopte bij de roeibond. Hummel leidde als hoofdcoach de Nederlandse zeilploeg naar succes op de Olympische Spelen van Parijs. Hij staat bekend als een coach met een mensgerichte aanpak waarbij de persoonlijke ontwikkeling van zijn sporters centraal staat.

Zo gebruiken coaches het Athletic Skills Model

Het Athletic Skills Model (ASM) draait om veelzijdig bewegen. Ruim 5.000 trainers en coaches hebben inmiddels de opleiding van het ASM gevolgd en passen de visie toe in de praktijk. Maar hoe doen ze dat? En wat zijn hun ervaringen? We vroegen het aan badmintoncoach Rik Hermans en performance- en basketbalcoach Nico D’Haenen.

Het pad naar zelfvertrouwen in de sport

Zelfvertrouwen creëren bij sporters is een voortdurende reis. Een sporter kan nog zo goed zijn, maar als tijdens een wedstrijd het zelfvertrouwen ontbreekt, kunnen de prestaties achterblijven. In de NLcoach-workshop ‘Confidence kit voor sporters’ nam sportpsycholoog Jeroen Davids aanwezige coaches mee op die reis naar meer zelfvertrouwen. In dit artikel deelt hij praktische tools bij aspecten die hierbij van invloed zijn, zoals feedback geven, doelen stellen en het zorgen voor zelfkennis en zelfreflectie. Bij de nieuwe workshop ‘Mentale kracht: de sleutel tot presteren onder druk’ op 26 mei gaat Davids nog verder in op het vergroten van het zelfvertrouwen.

Het begeleiden van sporters met een chronische aandoening is maatwerk

Sport en bewegen is heel goed mogelijk met een chronische aandoening. Omdat elke aandoening weer anders is, vraagt dit goede begeleiding. Een goede trainer, instructeur of begeleider kan met de juiste aanpak een grote invloed hebben op de sport- en beweegervaring van een sporter met een chronische aandoening. Maar hoe ziet zo’n maataanpak eruit? In de gratis e-learning ‘Begeleiden van sporters met een chronische aandoening’ van NOC*NSF Academie voor Sportkader leren trainers en begeleiders hoe ze rekening kunnen houden met deze doelgroep in hun lessen.

Betere coaches als wapen tegen uitstroom van meiden

Het coachen en trainen van meisjes is anders dan jongens. Zeker bij meisjes in de juniorenleeftijd (12-18 jaar) worden van een coach andere vaardigheden gevraagd. In het meisjesvoetbal heeft de KNVB samen met Nike daarom de ‘Coaching Girls Module’ ontwikkeld om te zorgen voor passende begeleiding. De KNVB wil zo voor een plezierige voetbalomgeving zorgen voor meisjes, zodat zij minder vaak en minder snel uitstromen. Ambassadeur Kees van Wonderen: “Het wordt zo voor jou als coach ook leuker.”

Eerste International Running Expo brengt hele Europese hardloopbranche bijeen

IRX brengt meer dan 300 internationale merken samen en biedt bezoekers een exclusieve blik op de nieuwste innovaties in hardloopkleding en -schoenen, technologie, voeding en blessurepreventie.

Doorbreek negatieve denkpatronen: praktische handvatten voor coaches

Iedere sporter krijgt er vroeg of laat mee te maken: negatieve gedachten die het zelfvertrouwen ondermijnen, prestaties in de weg staan en de motivatie doen afnemen. “Ik kan dit niet”, “Mijn tegenstander is veel sterker” of “Wat als ik faal?” – deze interne stem kan een krachtig obstakel vormen op weg naar succes. Als coach speel je een cruciale rol in het begeleiden van sporters bij het omgaan met deze negatieve gedachten. Maar hoe herken je negatieve denkpatronen? Welke technieken kun je inzetten om sporters te helpen deze gedachten te doorbreken? In de workshop ‘Omgaan met negatieve gedachten’ op 16 april beantwoordt sportpsycholoog Berber van den Berg die praktische vragen.

De illusie van mentale controle: waarom 'je hoofd leegmaken' niet werkt

In de sportwereld hoor je vaak dat atleten “hun hoofd leeg moeten maken” om optimaal te presteren. Negatieve gedachten worden gezien als afleidend en storend, en daarom wordt er soms geadviseerd om deze te onderdrukken of volledig te negeren. Dit klinkt logisch: als je niet nadenkt over falen, dan presteer je beter, toch? Echter, uit psychologisch onderzoek blijkt dat deze strategie niet alleen ineffectief is, maar zelfs averechts kan werken. Wanneer je probeert bepaalde gedachten te onderdrukken, kunnen ze juist sterker en frequenter terugkomen (Wegner, 1994). Dit fenomeen staat bekend als het ‘rebound-effect’ en kan leiden tot een verhoogd gevoel van stress en mentale ruis, wat een negatieve invloed heeft op sportprestaties.