Sportpsycholoog voor coaches

Tips hoe je als coach een sportpsycholoog kunt inzetten

Als coach wil je er natuurlijk alles aan doen om je sporter of team zo goed mogelijk te begeleiden zodat ze een optimale prestatie kunnen leveren. Je doet er waarschijnlijk alles aan om ze fysiek en tactisch in topvom te trainen, maar hoe zit het met 'het mentale'? Een sportpsycholoog/ mentale training is er niet alleen maar voor sporters zelf, maar jij als coach kunt er ook baat bij hebben.

Maar waarom en wanneer zou jij kunnen profiteren van deze hulp? Hieronder een paar tips!

  • Ieder zijn expertise! Als coach ben je waarschijnlijk opgeleid om expert te zijn op het gebied van tactische en technische vaardigheden in een bepaalde tak van sport. Wellicht heb je door ervaring of vanuit jezelf al affiniteit met de mentale kant in de sport, maar kennis over het precieze hoe en wat ontbreekt. Schakel daarom de hulp van een sportpsycholoog in om ook op mentaal gebied de beste kennis in huis te hebben en je sporters/ team of jijzelf ook hierin in topvorm te krijgen.
  • Je hebt het als coach al druk genoeg! Heb je ook het gevoel dat er teveel van je gevraagd wordt of leg je jezelf dat juist op? Ga dan bij jezelf na wat nou eigenlijk jouw rol als coach is; waar ligt jouw focus? Schakel voor de overige gebieden de hulp van experts in; zoals een sportpscyholoog voor de mentale begeleiding.
  • Kennis opdoen. Je wilt als coach je sporters/team beter kunnen begeleiden en wil daarbij meer kennis hebben over mentale invloeden in de sport. Een sportpsycholoog kan je dan helpen hier meer over te leren en met tips en trics jou bepaalde kneepjes van het vak leren zodat je die zelf kunt toepassen bij het coachen.
  • Je wil jezelf mentaal beter ontwikkelen. Om anderen goed te kunnen coachen, is het van belang dat je zelf sterk bent. Hoe ga jij om met tegenslagen en/ of prestatiedruk? Denk je dat er nog winst te behalen valt op het gebied van communicatie? Of twijfel je soms aan jezelf? Dit alles heeft ook invloed op je sporters! Reden genoeg om in jezelf te investeren en mentale training van een sportpsycholoog te ontvangen zodat je een effectieve coach wordt.
  • Overzicht krijgen door observaties van sportpsycholoog. Tot slot nog een waardevolle toevoeging die een sportpsycholoog je kan leveren, namelijk door gebruik te maken van zijn of haar observaties bij trainingen of wedstrijden. Als je als coach 'in het veld' staat, krijg je nooit ALLES mee van wat er om je heen gebeurt. Ook je eigen functioneren en interactie met je sporters kun je zo niet objectief beoordelen. Een sportpsycholoog kan dit vanaf de zijlijn wel en je zo waardevolle informatie geven over hoe het nu gaat en wat je nog zou kunnen optimaliseren. Zo krijg je tevens een beter en realistischer overzicht van waar jij en je sporter(s) staan en wat er nog verder ontwikkeld kan worden om topprestaties te leveren.


Zo kan ik nog wel even doorgaan, maar je ziet; als coach kun je zeer zeker profiteren van de hulp van of samenwerking met een sportpsycholoog.

Enthousiast geworden en zelf aan de slag? Kijk dan op de website van de Vereniging voor SportPsychologie in Nederland (www.vspn.nl) voor een erkende sportpsycholoog bij jou in de buurt. Als lid van NLcoach kun je dan ook nog gebruik maken van het unieke aanbod voor een intake/consult met sportspychologen VSPN met forse korting.