Meditatie en zen in de sport

Online cursus 11 en 25 april a.s.

Michael Jordan en de Bulls 1991. Wie hieraan terugdenkt ziet het team en de speler als één. De man, zijn compaan Pippen en de coach Phil Jackson; we zien ze als één geheel in de sportgeschiedenis. Maar het had zo anders kunnen lopen. Vergeet niet dat in de jaren voorafgaand aan het succes van het team, het individuele succes minstens zo groot was. Michael Jordan was ook zonder titel op zak onstopbaar en kon in zijn eentje hele wedstrijden overnemen en domineren met 40-50-60 punten.

Mediteren verandert het perspectief van individu naar team

Wat mij al die tijd geboeid heeft is de transitie van dit individuele succes naar een teamprestatie waar eenieder zijn talent tot uiting kwam. Tijdens mijn zoektocht naar de oorsprong van deze transitie werd ik iets wijzer, door het lezen van alle boeken en andere achtergrondinformatie kwam ik iets interessants tegen. Meditatie. De Bulls en de Lakers, Michael Jordan en Kobe Bryant. Allemaal deden ze aan Zen-meditatie. Wie zich verdiept in de achtergrond van Zen en sport komt iedere keer uit bij levensverhalen van atleten en coaches die streven naar flow en samenwerking.

Streven naar of beoefening van?

Hier kun je natuurlijk als ideaal naar streven, maar dan kom je toch vaak bedrogen uit. Rust komt voort uit een goed contact met jezelf, uit trouw zijn aan je visie en gericht blijven op je doel. Dit zijn schijnbare tegenstrijdigheden, maar in de praktijk zijn ze onlosmakelijk aan elkaar verbonden. Mediteren is een beoefening van innerlijke eenheid in wat je wilt, voelt en denkt. In coachtermen: wat is goed voor het team, wat voelt goed op dit moment en welk doel streef ik hiermee na? Vaak is een individuele kijk op het proces niets anders dan een gekleurde blik op de werkelijkheid en botst dit in de praktijk vrolijk tegen de wensen van de spelers, de organisatie rondom een training of wedstrijd, en het gevoel op dit moment.

20 minuten de tijd nemen = de hele dag teruggeven

Mediteren is een uitnodiging om iedere dag 20 minuten de tijd te nemen in de ochtend en de avond om beter afgestemd te zijn op dit moment en daardoor de hele dag door goed te voelen wat we zelf in de weegschaal leggen. Door tijd en ruimte voor onszelf in te bouwen aan het begin van de dag, bouwen we aan het vermogen om meer aan anderen te kunnen geven.
Vaker de bal passen terwijl er ook individueel succes voor het oprapen ligt. Meer vrijheid in tactische keuzes maken als het moment erom vraagt. Aanvoelen dat een dag rust meer effect heeft dan nog een keer alles trainen.

Zen en topsport

Tijdens de zeven jaar dat ik bij SC Heerenveen het eerste elftal begeleidde als fysiek trainer, startte ik een Zen-school in Groningen en introduceerde ik Zen-meditatie in de Nederlandse topsport. Eerst met individuele trajecten en tegenwoordig ook in teamverband, waaronder voltallige roeiteams van de Groninger Studenten Roeivereniging Aegir. Ik zie een toekomst voor me waarin sport en meditatie een synoniem worden voor de weg naar succes. Op die weg jezelf tegenkomen, leren kennen en dan inzetten om het hoogst haalbare na te streven, als individu en als team.

Daarom geef ik samen met NLcoach op 11 & 25 april a.s. de online cursus Meditatie & Coaching. Tijdens deze cursus gaan we dieper in op het proces van Michael Jordan, leer ik je de basis van het mediteren en maken we een eenvoudige vertaalslag naar jouw coachpraktijk. Interesse? Meld je dan via deze link aan.