Goed voorbeeld, voor een gezond sportjaar

Een nieuw jaar, een nieuw begin en traditiegetrouw ook het moment voor nieuwe (goede!) voornemens. Aangezien aan dat laatste al overal flink aandacht besteed wordt, wil ik het graag over goede voorBEELDEN hebben. Sportvoorbeelden welteverstaan die helpen om taboes in de sportwereld te doorbreken. Zo sprak Denzel Dumfries tijdens het afgelopen WK in Qatar openlijk over zijn samenwerking met een sportpsycholoog en hoe dit hem helpt als mens en bij zijn sportieve prestaties.

Ook Jutta Leerdam was open over hoe haar menstruatiecyclus (en bijbehorende ongemakken) van invloed is op haar lichaam en sportieve prestaties. Daarnaast gaf ze in een interview aan na haar sterke optreden op het NK Sprint dat ze nu beter in haar vel zit doordat ze 'zwaarder en sterker' geworden is. Ze dacht voorheen onterecht, net als vele andere sporters, dat ze 'strak en ripped' aan de start moest staan om goed te kunnen presteren. Dit leverde haar veel extra druk en restricties op en bleek bovenal een verkeerde gedachte. Door deze gedachte los te laten en juist fysiek zwaarder en sterker te worden, kan ze nog meer uit zichzelf en haar lichaam halen waar ze voorheen haar lichaam juist tekortdeed. Bijkomend voordeel is dat ze aangaf nu nog meer van haar sport én het leven daarbuiten te genieten en daar gaat het uiteindelijk ook om; plezier hebben in wat je doet!

Vele sporters hebben wel een of meerdere sporters voor ogen die hun inspiratiebron zijn en doen graag wat zij ook doen. Bovenstaande voorbeelden van Dumfries en Leerdam zijn dan ook een zeer welkome en goede ontwikkeling ter bevordering van de (mentale) gezondheid en sportieve, duurzame prestaties van elke (top)sporter.

Doe hier als coach je voordeel mee, door bewust te zijn van onderwerpen als mentale gezondheid, menstruatieklachten bij je vrouwelijke sporters en eet-/gewichtsissues. Ga het gesprek met je sporters aan, wees eerlijk en open en maak samen een plan hoe jullie hier in trainingen en wedstrijden mee omgaan.

Klinkt als een mooi begin van het nieuwe sportjaar nietwaar? Heb je stiekem tóch al meteen een écht goed voornemen!

Met sportieve groet,

Ciska de Bruijn (www.mindyoursport.nl)

Sportpsycholoog VSPN®