Het zwarte gat; hoe kun je jouw sporter daarop voorbereiden?

“Zwarte gaten ontstaan wanneer zeer zware sterren aan het einde van hun levensloop ineenstorten.” Als een topsporter stopt met zijn sportcarrière dan hebben we het vaak over een zwart gat. Natuurlijk hebben we het dan niet over het letterlijke zwarte gat wat in de astrofysica bedoeld wordt, maar er zijn zeker overeenkomsten te zien.

Ik heb sporters vaak horen zeggen: “Dat zwarte gat overkomt mij niet, althans dat dacht ik”. De astrofysische zwarte gaten hebben de overeenkomst dat het ontstaat uit een ster die aan het eind van zijn levensloop is en dat niks uit een zwart gat kan ontsnappen. Het figuurlijke zwarte gat ontstaat veelal als een sporter stopt met topsport en aan het begin van zijn of haar ‘nieuwe leven’ staat. Waarbij ik weinig sporters gehoord heb die niet aan het zwarte gat hebben kunnen ontsnappen. Zo vertelt Ronald Mulder in zijn aflevering van The Normal World hoe voor hem het zwarte gat eruit ziet.

Dat het vele vormen aan kan nemen maakt het ook zo ingewikkeld om uit te vinden of jouw sporter in een zwart gat terechtkomt nadat hij of zij gestopt is met de topsport. Identiteitscrisis is een van de onderwerpen die vaak wordt genoemd als uitdaging die oud topsporters tegenkomen nadat ze zijn gestopt. Wie ben ik zonder de sport en mijn sportprestaties? Waar haal ik mijn waardering uit? Hoe zorg ik voor structuur? Wat vind ik leuk om te doen? Naast deze vragen zijn er ook onderwerpen waar je jouw sporter mee kan helpen voordat hij of zij stopt met topsport.

  1. Het opbouwen van een sociaal leven buiten de sport is erg belangrijk om te zorgen voor een basis fundament in het normale leven. Als sporter zit je vaak in de bubbel van de sport. Alles wat de sporter doet en interesseert zit binnen deze bubbel. Wanneer de sporter stopt met topsport valt alles binnen deze bubbel weg en ook het eventuele sociale leven wat hij of zij had. Om deze reden is het belangrijk dat de sporter ook een sociaal netwerk naast de sport heeft, waar hij of zij op kan terugvallen als zijn of haar leven niet meer om de sport draait.
  2. Daarop voortbordurend zijn interesses ontwikkelen buiten de sport ook belangrijk. Natuurlijk kan ik begrijpen dat het als coach belangrijk is dat de sporter de sport als volledige focus heeft en niet afgeleid wordt. Alleen, wat gebeurt er als de sport wegvalt en dit zijn of haar enige interesse was? Het zou een idee kunnen zijn om de sporter op zijn of haar vrije dag te stimuleren om hobby’s te ontdekken. Tekenen, wandelen of schilderen bijvoorbeeld.

  3. Naast hobby’s en een sociaal leven buiten de sport is studeren ook belangrijk. Een studie kan de sporter helpen om na te denken wat hij of zij naast zijn of haar sport leuk vindt om te doen en wat hij of zij na de sportcarrière eventueel wil gaan doen. Een studie kan de sporter ook stimuleren om een sociaal netwerk naast de sport op te bouwen die van pas kan komen als de sporter op een dag stopt met topsport.

Op deze drie onderwerpen zou je als coach kunnen helpen om je sporter beter te laten landen in het normale leven. Het is waarschijnlijk niet mogelijk om te voorkomen dat je sporter in het figuurlijke zwarte gat belandt, maar je kan hem of haar zeker helpen een fundament op te bouwen om sneller uit het zwarte gat te ontsnappen.

Wil je meer verhalen horen van oud sporters die gestopt zijn met topsport? Luister dan naar de podcast The Normal World.