Jeroen Otter wordt ‘coach van de coaches’ bij NOC*NSF

Per 1 juni start Jeroen Otter bij de NOC*NSF als de ‘coach van de coaches’. Shorttrackcoach Otter, die nu nog bij de KNSB in dienst is, volgt bij het High Performance Team van NOC*NSF Francesco Wessels op.

Jeroen Otter geldt als een succesvol en innoverende coach in het shorttrack. André Cats, directeur Topsport van NOC*NSF is daarom ook verheugd dat Otter zijn kennis en expertise voor de gehele topsport in Nederland wil gaan inzetten. “Jeroen is één van de meest inspirerende coaches die ik ken. Hij heeft een visie op topsport die hij uitstekend onder woorden kan brengen. We zijn trots dat hij zich vanuit TeamNL gaat inzetten voor de ontwikkeling van het vak van topcoach. In de rol van coach van de coaches zal hij een grote bijdrage kunnen leveren aan het succes van TeamNL.”

Otter heeft twaalf jaar bij de KNSB gewerkt als coach. Tijdens zijn sabatical merkte hij dat hij toe was aan een volgende stap. Zijn nieuwe baan noemde hij bij de NOS “misschien wel de mooiste die er in de Nederlandse sport bestaat”. Een rol als coach van de coaches past perfect bij hem. “Ik ben altijd heel actief geweest binnen de coachopleidingen van NOC*NSF. Daarbij heb ik altijd veel contact gehad met coaches uit andere bonden. Want ik ben van mening dat daar zoveel kennis zit die toepasbaar is. Die kruisbestuiving is van belang."

Wat Otter volgens Cats bijzonder geschikt maakt, is dat hij de veranderde rol van het vak van de topsportcoach naar manager van een multidisciplinaire begeleidingstaf goed in de vingers heeft. “Was voorheen de coach de leider die eenzijdig het trainingsplan aan de sporter opgelegde, tegenwoordig is er sprake van teamwork met de sporter. Dat vereist andere skills. Jeroen heeft laten zien deze vaardigheden te bezitten en collega-coaches te kunnen begeleiden om in complexe situaties optimaal te blijven functioneren.”

Otter wordt de opvolger van Francesco Wessels, die een nieuwe functie bij het ministerie van Defensie gaat vervullen. Wessels heeft sinds 2010 talloze bondscoaches begeleid in persoonlijke leiderschapstrajecten. Ook heeft hij onder andere het Nationaal Coach Platform en het opleidingsprogramma Mastercoach vormgegeven. André Cats: “Francesco is de afgelopen jaren van grote betekenis geweest en we zijn hem enorm veel dank verschuldigd. Ik durf te stellen dat Francesco’s bijdrage cruciaal is geweest voor het huidige succes van TeamNL. Ook als collega binnen de afdeling Topsport gaat NOC*NSF hem enorm missen.” Francesco Wessels kijkt met trots en genoegen terug op ruim twaalf jaar TeamNL: “Het is een voorrecht om binnen de topsport sporters en coaches te mogen begeleiden in het proces om het iedere dag weer een stapje beter te doen dan gisteren. Ik kijk uit naar een prachtige uitdaging bij Defensie en ben er trots op dat Jeroen het stokje van mij gaat overnemen.”