Gouden volleybalfinale Spelen 1996 ‘mooiste sportwedstrijd ooit’

Luisteraars Langs de Lijn verkiezen Lange Mannen boven zege Oranje op Duitsland in 1988

© ANP Photo

De olympische volleybalfinale van de Olympische Spelen van 1996 in Atlanta, die Nederland na een bloedstollende ontknoping won van Italië, is uitgeroepen tot mooiste sportwedstrijd ooit. Dat is het resultaat van de verkiezing in het Radio 1-programma NOS Langs de Lijn.

De gouden finale van de volleybalmannen, onder leiding van bondscoach Joop Alberda (foto), kreeg van het publiek de meeste stemmen. Daarmee bleven de Lange Mannen de halve finale van het Europees kampioenschap voetbal van 1988 voor, waarin het Oranje van Rinus Michels in Hamburg met 2-1 won van West-Duitsland. De WK-finale waarin de Nederlandse handbalsters zich vorig jaar tegen Spanje kroonden als wereldkampioen, eindigde als derde van de tien fragmenten waaruit de luisteraars konden kiezen.

De volleybalfinale van 1996 was bloedstollend. Het Oranje van Alberda versloeg de grote rivaal Italië in de vijfde set met 17-15. Daarmee nam de ploeg revanche voor twee eerdere EK-finales en een WK-finale die van de Italiaanse volleyballers waren verloren.

Shortlist van tien

Uit een totaal van 70 voorgedragen wedstrijden had de jury, bestaand uit Erben Wennemars, Matthijs van Nieuwkerk en Wilfried de Jong een shortlist van tien gemaakt. Daarop kon door het publiek worden gestemd.

Onder de nominaties zaten bijvoorbeeld de gouden rekstokoefening van turner Epke Zonderland op de Spelen van Londen in 2012 (vierde in de uitslag) en het atletiekgoud op de 800 meter van Ellen van Langen op de Spelen van Barcelona 1992 (vijfde).

Bijna tienduizend mensen brachten hun stem uit, aldus de presentatoren van Langs de Lijn. De volleybalfinale en de halve EK-finale kregen beide ongeveer een kwart van de stemmen.

In 1999 koos het Nederlandse publiek de gouden volleybalfinale van 1996 bij een verkiezing van Studio Sport ook al tot Sportmoment van de Eeuw.

De complete einduitslag van de ‘mooiste sportwedstrijd ooit’
1 Nederland - Italië, volleybal, finale Olympische Spelen 1996
2 Nederland - West-Duitsland, voetbal, halve finale EK 1988
3 Nederland - Spanje, handbal, WK-finale 2019
4 Goud Epke Zonderland, Turnen rekstok Olympische Spelen 2012
5 Goud Ellen van Langen, atletiek, 800 meter, Olympische Spelen 1992
6 Roger Federer - Rafael Nadal, tennis, finale Australian Open 2017
7 Laurent Fignon - Greg LeMond, wielrennen, Tour de France 1989
8 Anton Geesink - Akio Kaminaga, judo, open categorie 1964
9 Bobby Fischer - Boris Spasski, schaken, WK 1972
10 Goud Pieter van den Hoogenband, zwemmen, 200 meter vrije slag, Olympische Spelen 2000