Hollandse Meesters – Ode aan de Nederlandse voetbalcoach

25-jarig bestaan van Coaches Betaald Voetbal wordt gevierd met uniek boek

Op maandag 9 augustus presenteerde Coaches Betaald Voetbal het boek Hollandse Meesters – Ode aan de Nederlandse Voetbalcoach tijdens de uitreiking van de jaarlijkse Rinus Michels Awards. In 25 verhalen wordt de Nederlandse voetbalcoach vanuit verschillende perspectieven op vaak bloemrijke wijze beschreven door de kanonnen van de vaderlandse voetbaljournalistiek.

“Dit boek was er nog niet”, zegt Mario Captein, directeur Coaches Betaald Voetbal. “Ons 25-jarig jubileum dat we dit jaar vieren, is een mooie gelegenheid om het samen met Arko Sports Media (ondermeer uitgever van Santos) uit te geven. Het werd tijd. De Nederlandse voetbalcoach is een begrip in de wereld. Een exportproduct in de categorie ‘tulpen en kaas’ dat koninklijk werd toen Rinus Michels in 1999 werd uitgeroepen tot FIFA Coach van de Eeuw. Ons trainersgilde heeft het voetbal door de tijdgeest geloodst en Nederland mede op de kaart gezet. Dit boek doet daar recht aan. Het is een genot om te lezen.”
Hollandse Meesters staat vol unieke verhalen over unieke coaches geschreven door unieke voetbaljournalisten. Johan Derksen vertelt over de trainer Cruijff (‘Die docenten in Zeist kunnen natuurlijk veel van mij opsteken’), Willem Vissers over avonturiers in trainingspak, Frank Heinen over de assistent-trainer, Sjoerd Mossou over ongepolijste kwajongens als Fritz Korbach, Barry Hughes, Simon Kistemaker en Bert Jacobs en Yoeri van den Busken over paarden die nog geen goede ruiter zijn.
Deze verhalen, maar ook bijdragen van onder anderen Jan Mulder, Matti Verkamman, Renate Verhoofstad, Henk Hoijtink en Frans Oosterwijk worden aangevuld met mooie en openhartige interviews. Hugo Borst praat met Van Hanegem over Happel, Kees Jansma met de Kleine Generaal over de Grote en Bart Vlietstra ging langs bij Don Leo, die Spaans sprak als een Japanner maar wel respect oogstte in Madrid. Het levert 416 pagina’s boeiende voetballiteratuur op in een fraai vormgegeven boek met prachtige fotografie.
Captein: “Het is een fantastisch boek geworden. Ik heb het voorrecht gehad om het al te mogen lezen. Ik heb geglimlacht, heb me verbaasd en vergat soms adem te halen. Ben je een trainer of voetballiefhebber dan mag dit boek niet in je boekenkast ontbreken.”