Inzicht in voetbalvoorkeuren

Zet je spelers in hun kracht

De cursus ‘Inzicht in voetbalvoorkeuren’ is bedoeld voor trainer-coaches in het voetbal (ook toepasbaar voor coaches uit andere teamsporten) die meer rendement uit hun team willen halen. Waar het vaak misgaat in teams is dat de trainer-coach een speelwijze wil hanteren die weliswaar in theorie doortimmerd in elkaar zit, maar vervolgens tekortschiet in het benutten van de individuele voorkeuren van de spelers. Een prachtig speelconcept, met de valkuil ‘waarom loopt en werkt het niet?'

Topspelers als Messi, Frenkie de Jong en Mbappé zijn effectiever als zij hun individuele voorkeuren inzetten. Elke voetballer heeft voetbalvoorkeuren. Als je de individuele voetbalvoorkeuren negeert dan gaan spelers te veel nadenken, aarzelend handelen, bewust aandacht besteden en onnodige fouten maken. Op www.voetbalvoorkeuren.nl zie je in een filmpje mooie voorbeelden van het effect op het rendement over het wel en niet inzetten van voetbalvoorkeuren.

“Om als coach meer uit je team te halen is inzicht in de individuele voorkeuren van spelers essentieel”

Martijn Leonard

Er gaat een wereld voor je open als je weet waar je allemaal op kunt letten. Elke speler heeft namelijk (onbewuste) voorkeuren die hen flow geeft. Als je dat allemaal doorhebt kun je spelers echt in hun kracht zetten binnen jouw voetbalprincipes en speelwijze bij het aanvallen, verdedigen en omschakelen.

Na deze cursus:

  • Ben je je bewuster van individuele verschillen naar Flow en heb je ervaring opgedaan in het benutten van de kracht van het individu en team.
  • Weet je concreet hoe je de voetbalvoorkeuren van jouw spelers kunt benutten in wedstrijden.
  • Heb je inzicht in hoe je de voetbalvoorkeuren kunt inzetten in de trainingen.

We gaan aan de slag met voorbeelden en casussen uit de praktijk, theoretische onderbouwing en ervaringsgerichte oefeningen.

Praktische toepassing

Op maandag 7 en 14 februari 2022 staat de eerstvolgende cursus ‘Inzicht in voetbalvoorkeuren en toepassing’ gepland. Martijn Leonard en Peter Murphy zijn de docenten van deze cursus.

ActionTypes® Academy

De cursus wordt aangeboden door de ActionTypes® Academy. Meer informatie over de cursus en over andere scholingsmogelijkheden vind je hier.