Door Edward Swier

De lessen die we kunnen leren van Sarina Wiegman

Sarina Wiegman is gisteravond bij het gala van de voetbalbond FIFA gekozen tot beste coach van het jaar. Ze won deze eretitel voor de derde keer. NLCOACH sprak haar september vorig jaar voor het vakblad. Wat is er zo speciaal aan haar aanpak? Laat je inspireren door de elf lessen die coaches van haar kunnen leren.

De NLcoach Beroepscode: juist in deze tijd extra belangrijk

Deze zomer werd het belang van de Beroepscode voor trainers en coaches nog maar weer eens benadrukt. De kwestie rond mogelijk grensoverschrijdend gedrag en fysieke intimidatie door coaches in het Nederlandse topturnen zorgde voor een hoop discussie. De Beroepscode zoals belangenvereniging NLcoach die propageert, zou wangedrag op voorhand moeten uitsluiten. NLcoach-voorzitter Paul van Ass riep daarna de sportwereld op de code te omarmen. “De code is een permanente spiegel die wij elkaar en onszelf constant moeten voorhouden”, zei hij in augustus in een interview op de website van NLCOACH. Van Ass krijgt bijval van collega-coaches.

NLcoach-voorzitter Paul van Ass: “We moeten groeien, relevant zijn voor meer coaches”

Sinds vorig najaar is voormalig hockeybondscoach Paul van Ass (59) voorzitter van NLcoach, de vereniging van, voor én door coaches. Dat zal niet onopgemerkt blijven. “Het is geen kwestie van overleven. We moeten groeien; relevant zijn.”

Contracten in coronatijd: “Onduidelijkheid is in een gesprek met de club vaak weg te nemen”

“Praat met elkaar. Probeer er samen uit te komen. In alle redelijkheid.” Marc Delissen, advocaat en mediator, heeft een dringend advies aan alle coaches en clubs die in deze tijden niet precies weten wat ze nu aan elkaar hebben. Er is veel onduidelijkheid over contracten. De coronacrisis schept een nieuwe werkelijkheid. “Maar, daar ben ik van overtuigd, in negen van de tien gevallen komen ze er gezamenlijk echt wel uit.” En anders? Dan is Delissen natuurlijk altijd bereid juridisch advies te geven.