Door Annaleid Bakker

Je sporter stopt, hoe kan jij bijdragen aan een soepele overgang naar een leven ná de topsport

Als coach van jouw sporter ben je waarschijnlijk één van de personen in zijn of haar leven die hem of haar het meeste ziet. Je spendeert uren samen op het voetbalveld, in de sporthal of bijvoorbeeld op de atletiekbaan. In die uren heb je het wellicht niet alleen over de sport, tactiek of techniek, maar ook over persoonlijke zaken. Je sporter waardeert je mening over bepaalde zaken en het zal waarschijnlijk niet makkelijk zijn om de overweging te stoppen met topsport met je te delen. Maar als dit met je gedeeld is, hoe help je je sporter dan verder?

Het zwarte gat; hoe kun je jouw sporter daarop voorbereiden?

“Zwarte gaten ontstaan wanneer zeer zware sterren aan het einde van hun levensloop ineenstorten.” Als een topsporter stopt met zijn sportcarrière dan hebben we het vaak over een zwart gat. Natuurlijk hebben we het dan niet over het letterlijke zwarte gat wat in de astrofysica bedoeld wordt, maar er zijn zeker overeenkomsten te zien.

Wat te doen als je sporter wil stoppen met topsport?

Sportcarrières duren niet voor eeuwig. Het is zelden een makkelijke beslissing als een sporter besluit te stoppen. Vaak gaan hier vele uren van wikken en wegen aan vooraf. Of wellicht is het voor een sporter in één keer duidelijk dat de sportcarrière voortzetten niet meer gaat. In alle gevallen heb je daar als coach ook gevoelens bij en heb je er waarschijnlijk een mening over. En juist jouw rol als coach kan juist in dit proces erg belangrijk zijn.