Waarom online bingo geweldig is voor goede teamprestaties

Welk team presteert straks het best?

© Shutterstock

Een kleine quiz: welk team zal, zodra de competities eindelijk weer worden opgestart, beter presteren? 1) Het team dat het beste maakt van de mogelijkheden om te trainen tijdens deze lockdown: individuele kracht- en hardlooptraining, techiektraining in twee-of viertallen, met af en toe een uitstapje naar een andere sport? 2) Of het team dat dit allemaal doet EN elke twee weken een training opoffert om een online teammeeting te organiseren, waarin ze elkaar beter leren kennen of samen bingo spelen?

We maken er het beste van

Het beste ervan maken: dat was de reactie van de meeste sportteams op de gedeeltelijke lockdown half oktober. Kijken wat er wel kan. Hardlooptrainingen buiten, om fit te blijven. Baltrainingen in kleine groepjes, om vaardig te blijven. Interviews met het team delen op Instagram, om de supporters aangehaakt te houden. Dit alles vanuit de overtuiging dat er een dag komt waarop we ‘weer mogen’. En de wens om er dan ook direct weer te staan als team.

Nadeel

Het nadeel van deze pragmatische aanpak is dat we minder bezig zijn met wat er ‘onder de waterspiegel’ allemaal speelt binnen de groep. Denk hierbij aan (onuitgesproken) opvattingen (ik vind de trainingen maar saai zo), gevoelens (ik voel me onzeker; ben ik wel goed genoeg?) en normen (een lage inzet tijdens de training, is een slechte training).

© Marjolein Torenbeek

Omkleden in de zaal

Gesprekken onder de waterspiegel vinden vaak plaats op momenten van samen naar de wedstrijd reizen, kletsen in de kleedkamer en nog even blijven hangen na de training. Dit is er allemaal niet meer bij. Want het advies is: kom niet te vroeg, omkleden in de zaal en na de training zo snel mogelijk naar huis. Met andere woorden: alle informele momenten waarop teamgenoten met elkaar en de coach kunnen kletsen, elkaar beter kunnen leren kennen of de samenwerking tegen het licht kunnen houden, zijn vrijwel verdwenen.

Met de hele groep samenkomen om dingen te bespreken is in deze tijden al helemaal lastig. Teambesprekingen vinden hierdoor minder plaats. Als we die al organiseren, doen we dat (gelukkig kan het!) online. Maar online afspreken maakt over het algemeen dat we snel to the point willen komen, waardoor er minder aandacht is voor de personen en de sfeer in het team.

© Shutterstock

Een kei in praten over de inhoud

Sowieso zijn we, los van de lockdown, in de sport geneigd voornamelijk met elkaar over de inhoud te praten (boven de waterspiegel). We bespreken hoe we ons gedragen tijdens trainingen. Welke doelen we als team nastreven. Welke aanval of verdediging we de volgend wedstrijd in gaan zetten. Wat ieders rol is in de aanval. Wat goed ging in de laatste wedstijd, en wat we ervan kunnen leren. Allemaal ontzettend nuttig.

Én: het is ook belangrijk om regelmatig met elkaar stil te staan bij wat er binnen het team aanwezig is qua opvattingen, persoonlijkheden, emoties, normen en waarden. Want wat onder de waterspiegel speelt, kan effect hebben op prestaties van individuen en het team als geheel.

Voorbeeld uit de praktijk

Een voorbeeld: handballer Lars was aan het begin van het seizoen nieuw bij het team, en is nog steeds zoekende naar zijn rol. De coach heeft dit in de eerste weken na de zomer niet duidelijk gemaakt (hij wilde Lars eerst een paar wedstrijden zien spelen) en Lars heeft het niet gevraagd. De onzekerheid heeft een negatieve impact: houdt zich in tijdens de trainingen, bang om fouten te maken. De coach ziet een speler die zich niet maximaal inzet en geen risico’s durft te nemen. Hij spoort Lars aan om harder te werken. Zijn teamleden ergeren zich, maar zeggen er niks over. Lars voelt de onvrede, en wordt nog onzekerder.

Het antwoord op de quizvraag

Dus terugkomend op mijn vraag aan het begin: ik ben ervan overtuigd dat het team dat investeert in de teamontwikkeling, zelfs als dit soms ten koste gaat van een training, straks een voorsprong heeft op het team dat hier niet voor kiest. Juist in deze tijden is het van groot belang om met je team tijd in te plannen om hieraan te werken.

Hoe pak je het aan?

De volgende werkvorm heb ik al met een aantal sportteams online mogen doen. Het doel van de werkvorm is elkaar – op een ongedwongen manier – beter leren kennen. Het werkt als volgt: ieder teamlid levert van tevoren een vraag aan in de categorie: wat je altijd al van je teamgenoten wilde weten, maar nooit durfde te vragen (maar waarop je wel zelf bereid bent om te antwoorden). Die vragen zet je op een rij en geef je een nummer, zonder dat het team dit kan zien. Eén voor één noemt een teamlid een nummer, je leest de vraag voor, en hij/zij beantwoordt deze. Vervolgens mag hij/zij de vraag ‘doorpassen’ naar een ander teamlid. Als die deze vraagt heeft beantwoord, kiest hij/zij een nieuw nummer.

Liever Bingo?

Naast een teambijeenkomst als deze, zijn er genoeg mogelijkheden om samen een leuke tijd te hebben. Denk aan een online bingo of pubquiz. Er schijnen zelfs online escape rooms te zijn die je met je team kunt doen. Fun, en stiekem ook mogelijkheden om elkaar een beetje beter te leren kennen. Wat ga jij deze week doen met je sporters om stil te staan bij de personen en de sfeer in de groep?

Marjolein Torenbeek is Sportpsycholoog VSPN®. Ze houdt zich bezig met teamontwikkeling in de sport: teams helpen beter samen te werken en communiceren, voor meer synergie en betere teamprestaties. Ook begeleidt ze sporters in hun persoonlijke ontwikkeling en het leren omgaan met wedstrijddruk.