Synergie in sportteams

Boek en cursus met Marjolein Torenbeek

“In de sport proberen coaches hun teams op zóveel fronten beter te maken: conditioneel, technisch, tactisch en mentaal… Investeren in de dynamiek van je team is hét aspect, dat daarin vaak nog onderbelicht blijft. Terwijl daarmee juist veel winst te behalen valt. Daarom schreef ik dit boek”, zegt Marjolein Torenbeek. En geeft zij op 6 september 2022 een sessie over het onderwerp.

Marjolein Torenbeek is Sportpsycholoog VSPN®, gespecialiseerd in het verbeteren van de samenwerking in sportteams. Ze ontdekte, aan de hand van haar ervaringen in de sport en de wetenschappelijke literatuur, dat succesvolle teams op twaalf vlakken beter scoren dan minder succesvolle teams. Ze ontwikkelde vervolgens het Synergiemodel, specifiek voor de sport. “Door als coach je team aan de hand van dit model te analyseren zie je direct waardoor het komt dat de samenwerking meer of minder goed verloopt. Het model maakt dat de teamdynamiek niet langer ongrijpbaar is: je word je bewust van waar je precies naar kunt kijken. Dat is de basis. Je weet daarmee ook meteen wat je kunt aanpakken om de teamdynamiek en de samenwerking te verbeteren”.

“In de cursus is dit precies wat je gaat doen: je houdt je eigen team tegen het licht. Vervolgens leer je met welke tips en werkvormen je aan de slag kunt gaan om die aspecten, waar binnen jouw team nog verbetering te behalen valt, aan te pakken.” De cursus biedt de deelnemers bovendien de gelegenheid om hierbij onderling ervaringen uit te wisselen. Tenslotte leren ze hoe ze gedurende een heel seizoen met kleine stapjes de samenwerking steeds verdere kunnen verbeteren. Marjolein: “Dat is belangrijk, want het gaat hier immers om dynamiek. Je zet niet aan het begin van de competitie tijdens één training het thema op de agenda met de verwachting dat de klus daarmee geklaard is. Je moet er aan blijven werken. Want er gebeuren voortdurend dingen, binnen en buiten het team, die een effectieve dynamiek en samenwerking onder druk zetten. Inspelen op veranderingen, je afvragen: wat gebeurt er nu eigenlijk en wat kan ik eraan doen? Om van je team een eenheid te maken, investeer je tijdens het hele seizoen in het optimaliseren van de teamdynamiek.”

Het boek Synergie

Er bestaan teams waarin de sporters elkaar weten te vinden, waarin de samenwerking en communicatie goed zijn. Teams waar het plezier en de energie vanaf spatten. Teams die naar verwachting presteren - of zelfs beter, doordat het team als geheel beter presteert dan je op basis van individuele kwaliteiten zou mogen verwachten. Dat noemen we synergie.

Synergie binnen je team heeft niet alleen het voordeel dat je team tot betere prestaties komt. Het levert nog veel meer op: “Synergie brengt zowel de sporters als de coach plezier en energie. Door te investeren in een effectieve dynamiek ontwikkelen je sporters bepaalde vaardigheden die ze hun leven lang nog zullen gebruiken. Ook leidt het tot duurzaam presteren: niet een of twee goede wedstrijden, maar voortdurend in staat zijn om eruit te laten komen wat erin zit.”

Het boek SYNERGIE laat zien op welke twaalf aspecten succesvolle teams (van roeien tot voetbal en van honkbal tot beachvolleybal) zich onderscheiden van minder succesvolle teams. Voor ieder aspect biedt het boek tips en werkvormen, die je als trainer-coach gedurende het seizoen kunt inzetten om een fijne en effectieve dynamiek in je team te realiseren. De tips en werkvormen zijn gemakkelijk te integreren in en rondom je trainingen, wedstrijdbesprekingen en wedstrijden.

Cursus Synergie in Sportteams

Op dinsdag 6 september heb je de mogelijkheid met auteur en docent Marjolein Torenbeek in gesprek te gaan. In de cursus maak je als trainer-coach kennis met het sport-specifieke Synergiemodel. Je ontdekt op welke vlakken jouw team op dit moment goed functioneert en waar nog winst te behalen valt. Met behulp van de werkvormen uit het boek en de ruime praktijkervaring van Marjolein leer je welke stappen je met je team kunt zetten, om van jouw team meer een eenheid te maken. Ook blikken we vooruit naar het nieuwe seizoen, zodat je meteen een goede start maakt. Om het maximale uit de cursus te halen ontvang je van tevoren het boek én word je gevraagd een opdracht voor te bereiden.

Na afloop van de cursus heb je als trainer-coach meer kennis op het gebied van de dynamiek in teams in het algemeen, en binnen je eigen team in het bijzonder. Ook weet je wat je kunt doen om die dynamiek zodanig bij te sturen dat het team optimaal en met plezier kan presteren.