Laden Evenementen

Op vrijdag 27 oktober en 10 november (19.00 tot 22.00 uur) organiseert NLcoach i.s.m. de ActionType Academy de NIEUWE cursus ‘RunningType Dynamics’. De cursus vindt plaats in Eindhoven en wordt verzorgd door Erwin Mortier en Peter Murphy.

INHOUDDOCENTENLICENTIEPUNTENKOSTENINSCHRIJVENANNULEREN
Inhoud:

Inleiding.
Binnen de atletiek wordt in trainersopleidingen – net als in de meeste andere takken van sport -– de techniek in overwegende mate aan de hand van eenduidige uitgangs­punten beschreven. Een voorbeeld hiervan vormen de zogenoemde biomechanische ketens, waar­van uitgegaan wordt dat ze voor alle atleten identiek zijn. Tegelijkertijd zien we echter binnen de wereld­­top een diversiteit aan motorische stijlen. Van de ver­schillen­de individuele technieken kunnen we niet stellen dat de ene techniek beter of suc­ces­voller is dat de andere, het gaat er om wat bij de atleet past. Tussen opleiding, biome­cha­nica en werkelijkheid bestaat in dit opzicht derhalve nog een leemte, die ge­dicht dient te worden om de train- en coachbaarheid van atleten te verhogen. Hier­over gaat de workshop RunningType Dynamics, die is gebaseerd op de inzichten van de Action­Type benadering.


Afbeelding 1: WB dynamics vs WT dynamics bij lange afstandslopers.

Praktijk
Allemaal delen we de ervaring dat waar de ene atleet een voorgeschotelde techniek heel gemakkelijk oppakt, het voor een andere atleet een worsteling blijkt dezelfde tech­niek onder de knie te krijgen. Dikwijls wordt het laatste, als het moeizame proces voort blijft duren, onterecht weggeschoven onder de noemer van een gebrek aan talent, leer­vermogen of motivatie.

Het draait echter om de vraag of de atleet in zijn motorische voorkeuren wel juist wordt begrepen en of hem in die zin maatwerk wordt geboden. We zijn niet alwetend en dat geldt helemaal voor de trainer-coach die dient te beseffen dat veel kennis over een afgestemde aanpak in de atleet zelf zit opgeslagen. In die zin past ons een zekere nederigheid, een die zich manifesteert in vragen stellen, goed luisteren en observeren. Waar ligt de voorkeur van lopen bij Michael Johnson(The Statue)? Heeft hij een Walking from the Bottom(WB) of een Walking from the Top(WT) voorkeur en wat is de betekenis daarvan voor de training ook in the gym.

 

Afbeelding 2: Michael Johnson als voorbeeld van een WB expressie.

Cursus
De ActionType Academy heeft in samenwerking met NLcoach de vernieuwende cursus RunningType Dynamics ontwikkeld. Op de beide avonden kijken we naar de Action­Type benadering, demonstreren we daaraan ten grondslag liggende motorische testjes en zoomen we vervolgens ruim­schoots in op de in de praktijk beproef­de Building Blocks. Dit zowel qua onderbouwing als in de slag naar de praktische toe­passing.

Maak op een inspirerende manier kennis met de praktische toepassing van de Running Building Blocks en leer de ver­schillen in individuele voorkeuren kennen. Wat is de ken­merkende betekenis voor individuele (techniek)scholing en fysieke ondersteuning? Het gaat om de nuances van het leveren van maatwerk en daar spreken wij over. Voorkennis van Action­Type is niet noodzakelijk.

Docenten
De cursus wordt op beide avonden gegeven door hoofddocent Erwin Mortier, atletiektrainer daarbij geassisteerd door Peter Murphy.

Docenten:

Erwin Mortier is ruim 15 jaar actief als atletiektrainer bij Eindhoven Atletiek. Hij begeleidde diverse sprinters naar nationale titels en internationale kampioenschappen op de sprintnummers. Daarnaast was hij in 2014 verantwoordelijk voor de Nederlandse 4×100 meter teams op het EK onder 23. Daarnaast is hij actief als docent op de Sporthogeschool in Eindhoven en de Johan Cruijff Academy in Tilburg. Hij past de Action Type benadering toe in zowel de sport als ontwikkelingstrajecten voor studenten. Erwin heeft gestudeerd aan de Fontys Hogescholen, Universiteit van Hull en de Universiteit van het Baskenland.

Peter Murphy heeft tijdens zijn jarenlange coachcarrière en werkzaamheden bij NOC*NSF als prestatiemanager en inrichter van het programma Mastercoach in Sports een stevige kijk kunnen ontwikkelen op hoe het er toegaat tijdens coachen en trainen bij veel sporten. Gehard als volleybal wedstrijdcoach op (inter-)nationaal en Olympisch niveau staat hij een open communicatie en het delen van kennis voor. Verder heeft hij een achtergrond als fysiotherapeut. Vanaf 2010 is Murphy o.a. werkzaam bij Ajax1 voor het maken van specifiek op voetbal geente actiontype spelersprofielen en stafondersteuning alsmede trainer/coachscholing jeugd. Hij heeft een zeer ruime ervaring opgebouwd in het praktisch toepassen van de ActionType benadering in allerlei sporten zowel op cognitief als motorisch gebied. Samen met Jan Huijbers en Bennie Douwes is hij schrijver van Totaalcoachen XL en De excellerende sportcoach met Rogier Offerhaus.

Licentiepunten:

Atletiekunie: 4 punten op niveau 4

Kosten:

  • € 150,- (excl. 21% BTW) voor leden van NLcoach
  • € 210,-  (excl. 21% BTW) voor niet-leden van NLcoach (incl. een Basis Lidmaatschap van NLcoach voor één jaar)

Het maximaal aantal deelnemers is 20 personen.

Inschrijven:

Om je in te schrijven moet je eerst inloggen of registreren. Na inlog of registratie verschijnt voor jou het juiste tarief (leden of niet-leden prijs) en kun je inschrijven. Ben je al ingelogd? Dan verschijnt direct het juiste tarief.

Annuleren:

Indien je onverhoopt verhinderd bent deel te nemen kan iemand anders te allen tijde jouw plaats innemen. Bij annulering tussen vier en twee weken voor de start van de cursus betaal je €27,50 annuleringskosten. Bij annulering binnen twee weken voor de start van de cursus wordt de volledige deelnameprijs in rekening gebracht. Plaatsvervanging en annulering dienen schriftelijk te gebeuren.

Tickets

Cursus RunningType Dynamics210.00Excl. BTW
Login to purchase