Geen olympische paniek maar simpelweg liefde voor de sport

Blogs Beijing - blog 8 (11.02.2022)

Waar zeilster Marit Bouwmeester in 2012 nog zei “Ik zit niet voor mijn plezier in die boot”, zijn er in Beijing een aantal sporters die zó van de sport genieten dat ze in verschillende disciplines of zelfs in verschillende sporten zeer succesvol meedoen. Ester Ledecká is de Tsjechische snowboardster die in Pyeongchang geschiedenis schreef door als eerste sporter ooit goud te winnen op de ski en het snowboard op dezelfde spelen.

"Zolang ik het leuk vind ga ik door"

“Ik voel me half skiester en half snowboardster. Ik vind het leuk om het te combineren,” zegt Ester. “Ik wilde zien wat er mogelijk was voor mij in het skiën, dus we zijn meer ski World Cups gaan doen om te zien of ik in de top tien kon skiën. Ik wist niet wat er mogelijk was, maar ik heb wel geleerd dat er veel haalbaar is. Ik doe wat ik wil doen.”

Plezier lijkt voor Ledecká het allerbelangrijkst en ze wilde niet dat haar coachingstaf het over de Olympische spelen had. “Ik ben vrij uniek in dat ik niet elke dag aan de spelen wil denken, ik wil niet dat dit een soort Olympische paniek wordt. Elke keer dat ik start doe ik mijn best. Het racen is gewoon leuk.”

In Nederland hebben wij natuurlijk ons eigen multitalent Jorien ter Mors, die op de lange baan drie keer goud won en als shorttracker brons. Zij maakte ook de combinatie in Pyeongchang, waar ze goud won op de 1000 m lange baan en brons op de shorttrack relay. Toch is haar verhaal iets anders en maakt zij uiteindelijk wel een keuze. In 2016 kiest ze voor de langebaan. “Ik heb jarenlang liefde gehad voor shorttrack, maar mijn gevoel zegt dat wat ik uit het shorttrack wil halen niet haalbaar gaat zijn. Het voelt een beetje als een relatie die na twaalf jaar uitgaat.”

Vandaag nam de Amerikaan Shaun White afscheid. Hij boekte enorme successen op het snowboard en was een succesvol skateboarder. White heeft drie gouden olympische medailles op de halfpipe en behaalde de eerste al in 2006 in Turijn. Op de X Games won hij 13 gouden medailles op het snowboard en twee op het skateboard. Hij had heel graag in de allereerste olympische skateboard finale gestaan in Tokio, maar moest in de aanloop naar de zomerspelen toch kiezen. “Het voelde alsof elke stap die ik richting Tokio zette er eentje weg was van Beijing. Dus deze keuze ging uiteindelijk minder over ‘wil ik skaten’, en meer over ‘ben ik er klaar voor om van de sneeuw weg te lopen?’”

Uiteindelijk kiest hij voor de sneeuw en beëindigt hij zijn olympische carrière met een indrukwekkende prestatie in de halfpipe. Ook zijn terugblik druipt van het plezier. “Het is klaar en ik ben zo opgelucht. In de halfpipe, met de zon boven de heuvel en de prachtige plek waar we waren, ik heb geprobeerd elk moment uit te knijpen. Natuurlijk hoopte ik dat ik het beter zou hebben gedaan, maar ik heb gedaan wat ik kon en ik ben trots op mijn vierde plek.”

De enige olympiër tot nu toe die goud heeft gewonnen op de winter- én zomerspelen is de Amerikaan Eddie Eagan, die in 1920 goud won als bokser. In 1932 won hij opnieuw goud, dit keer op de winterspelen als onderdeel van de viermansbob.

Bijzondere prestaties dus, van Shaun White, Jorien ter Mors en Ester Ledecká. De sleutel van hun succes lijkt te liggen in de liefde voor de sport en het plezier in de competitie. Ledecká heeft aankomende dinsdag nog een kans om haar gouden snowboard-medaille aan te vullen met een ski-medaille. “Ik heb twee keer goud, maar misschien kan ik wel voor drie of vier gaan,” lacht ze. “Er is nog ruimte voor verbetering, en zolang ik het leuk vind ga ik door.”

Meer lezen over het belang van plezier in de sport en de rol bij topprestaties?

. artikel Plezier houden in topsport is essentieel voor duurzaam presteren

. blog Plezier

. artikel The fun integration theory

. artikel Plezier (deel 1)

. artikel Plezier (deel 2)

. boek Focus, vertrouwen, veerkracht en andere mentale aspecten van sport en presteren

. boek De talentformule